I fjol såldes sommarens första jordgubbar redan i början av maj, vilket var rekordtidigt. Följden blev att många fick njuta av favoritbäret en bra bit innan och under sommaren. Men när gubbarna mognar tidigare, tar också skördesäsongen slut snabbare. Det är något som odlarna fått vänja sig vid de senaste åren.
– I fjol plockade jag jordgubbar fram till sista oktober. Då regnade det mer, men torka i kombination med frosten som kom i början av Juni tog nog hårdare på plantorna än vad jag trodde. Sen har det varit väldigt varmt, så när gubbarna väl mognar går det väldigt snabbt. Jag har plockat väldigt mycket, det är rekordskörd, men problemet är att allt har kommit på en gång, säger Frans Brozén som är jordgubbsodlare.
Varmare somrar verkar vara en gemensam nämnare för tidigare skördar. Det kan en annan odlare, Tomas Stenhuse, instämma med.
– Än så länge är det väl lite kvar på säsongen, i alla fall tio dagar. För tre år sedan fanns det kvar in i augusti. Man måste hitta ett annat sätt att lösa odlingen på, för skörden kommer tidigare och tidigare. Det här året kom det inte igång extremt tidigt, men är det tillräckligt soligt så mognar allt samtidigt, säger han.
För andra är skörden redan slut. På Viktor Sundéns gård har gubbarna kommit och gått.
– För oss var säsongen rätt tidig, det tog slut så snabbt på grund av värmen. Det är väl klimatförändringarna kan jag tänka mig, säger Viktor Sundén.