GT diskuterar landshövdingerollen
Hur agerar man som landshövding när man tycker att statens förslag är dåliga? När man tycker att de skadar det egna länet?Var har man då sin lojalitet? Sätter man länet eller ämbetet främst?Detta är frågor som GT ventilerat med Marianne Samuelsson
Det är Rikstrafikens hot om kraftiga neddragningar i färjetrafiken, det är osäkerheten om vad upphandlingen av ny färjetrafik ska ge och nu i veckan - hotet mot Gotland som län.
Lägg därtill det kärva arbetsmarknadsläget som inte vill ge med sig. Gotland toppar fortfarande statistiken åtminstone vad gäller ungdomsarbetslösheten. Och de statliga jobben som vi lovats håller inte riktigt takt med avskedandena på ön. Det blir ett glapp.
Marianne Samuelsson är som landshövding länet Gotlands främsta företrädare. Men hon är också statens, och regeringens, företrädare på ön.
Statens förlängda arm, brukar det heta om landshövdingarna.
Men hur agerar man som landshövding när man tycker att statens förslag är dåliga? När man tycker att de rent av skadar det egna länet? Var har man då sin lojalitet?
- Mitt uppdrag är att se till länets intressen. Det är länets bästa som gäller, i varje läge. Jag upplever inte att det finns någon lojalitetskonflikt i den här rollen. Jag är utsedd av regeringen som ett slags statens förlängda arm, ja. Men min uppgift som denna förlängda arm är att agera för länets bästa. Och om regeringen lägger ett förslag som är dåligt för länet är det min uppgift att klargöra det, att säga ifrån.
Är du som landshövding alltså beredd att agera emot regeringen när du tycker att förslag därifrån missgynnar Gotland?
- Självklart. Jag agerar direkt, jag drar mig inte för att sätta ned foten och markera vad jag tycker. Vare sig förslagen kommer från regeringen eller någon myndighet.
- Som nu med Rikstrafiken och hoten om 30-procentiga höjningar på biljettpriserna och indragna turer. Jag ringde omedelbart till regeringen och förklarade vilka konsekvenser ett sådant förslag får för Gotland. Jag förklarade att det är helt oacceptabelt såväl för näringslivet som för den vanliga befolkningen. Hela den positiva utveckling som påbörjats riskerar att gå om intet om ett sådant beslut får drivas igenom. Min uppfattning är att regeringen måste skjuta till de pengar som Rikstrafiken behöver för att nuvarande priser och turtäthet ska kunna garanteras, och det har jag sagt till både statsministern och infrastrukturministern som är dem jag hittills har haft kontakt med.
Vilken tyngd har dina åsikter den i ett avgörande läge, tror du? Vari ligger din makt?
- Regeringen har utsett mig, så självklart utgår jag från att man litar på mitt omdöme och bryr sig om det jag säger. Vi landshövdingar finns ju till som statens kontaktlänkar ute i länen; för att staten ska kunna ha bättre kunskap och överblick av vad som händer i länen. Och visst lyssnar man på oss; vi har landshövdingemöten varje månad och min uppfattning är att det vi säger tillmäts stor betydelse. Makten, kan man säga, ligger dels i ämbetet och dels i det kontaktnät jag har byggt upp genom åren.
Om regeringen säger nej till mer pengar till Gotlandtrafiken för att klara nuvarande turlista, vad gör du då? Kan du då överhuvudtaget fortsätta att vara dess företrädade på Gotland?
- Så långt har jag inte funderat. I dagsläget finns inte det i min tanke att regeringen skulle säga nej och att hotet om 30-procentiga prisökningar verkligen träder i kraft. Jag är övertygad om att våra påtryckningar kommer att ge resultat.
Men om det blir nödvändigt ställer du dig då i spetsen för ett demonstrationståg från Gotland?
- Ja, självklart!
- Som jag ser det är trafiken och kommunikationerna den enskilt absolut viktigaste frågan för Gotland. Den är helt avgörande för Gotlands framtid. Den påverkar oss mer än någon annan fråga. Att höja priserna som nu föreslås är, som jag redan sagt, oacceptabelt, det får bara inte ske.
- Gotlands hela utveckling är beroende av att vi får den här frågan löst, så självklart kommer jag som landshövding att gå i spetsen för alla de aktioner som krävs.
Upplever du landshövdingerollen som låst eller tycker du att du har spelutrymme?
- Det är bara fantasin och tiden som sätter gränser! Jag anser att man har mycket stort spelutrymme som landshövding. Själva myndighetsutövningen på länsstyrelsen är däremot hårt reglerad.
Landshövdingeämbetet har funnits i nästan 400 år (sen 1634) och Gotland har varit eget län ända sedan det blev svenskt. Men nu är en ny länsindelning på gång med färre men större regioner, och Gotland ett av de län som då föreslås försvinna. Men detta är också ett förslag du ogillar.
- Ja, jag tror att det blir till stor nackdel för Gotland om man inte får vara kvar som eget län. Risken är väldigt stor att många frågor kommer att försvinna om vi blir en liten del i en stor region med Stockholm som huvudort. Vi blir som en skärgårdsö vilken som helst och ingen kommer att kunna agera direkt mot regeringen för Gotlands sak så som landshövding och länsråd kan göra idag.
Är du beredd att kämpa för din hållning i den här frågan också?
- Ja, jag kommer att utveckla min uppfattning det remissvar som så småningom ska lämnas. Men den här frågan är inte akut, det kommer att dröja länge innan det blir dags för en proposition.
Tror du att du blir Gotlands sista landshövding?
- Nej, det tror jag inte. Gotland är bra på att behålla sin kultur och sina traditioner, vi ser nog till att både länet och landshövdingeämbetet blir kvar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!