"Grönis" besökte Öja skola
Eleverna i Öja skola hade unikt besök i går.Besökaren kom från Skåne och bodde tillfälligt i en vit plastask med lite vitmossa i.Visst tyckte eleverna i lekis, ettan, tvåan och trean att det var spännande när professor Claes Andrén pratade om besökaren och dennes kompisar.Men allra roligast var det när besökaren fick komma ut ur asken.
Jennie Hellborg, Hamra, var den första att få hålla i paddan. Hon stod där så nöjd och paddan verkade trivas i hennes hand och hon berättade att det var första gången hon höll i en padda.
- Jag vill hålla i den, jag vill se den, den var slemmig.
Många kommentarer
Det var många kommenterar när Claes Andrén gick runt med paddan i klassrummet. Och alla som höll i den hade tidigare fått uppmaningen att tvätta sig efteråt. För paddan har gift i huden.
Så sen blev det kö till tvättstället.
Besöket i Öja skola, liksom träffen i Sundre gamla skola i tisdagskväll, har naturligtvis att göra med att rädda den utrotningshotade arten grönfläckig padda.
Senast i fjolhöstas var Claes Andrén, Universeum i Göteborg, tillsammans med Christian Larsson, Nordens Ark i Hunnebostrand, vid Kettelviken och planterade ut 960 "grönisar" som Claes Andrén lite kamratligt kallade paddan för i går. I september 2003 planterade de ut cirka 500 paddor där.
Claes Andrén passade på att be eleverna om hjälp att "besöka" paddorna vid Kettelviken och sen skriva till honom och berätta om de sett några och var de såg dem.
Drömde om grodor och ormar
Säkert var det många som bestämde sig för att göra det, så kan de be sin fröken om hjälp att sända iväg breven.
Kanske satt där någon elev i går morse i Öja skola som, precis som Claes Andrén när han var liten, drömde om att få jobba med grodor och ormar.
En bra början kan vara att leta upp "grönisar" vid Kettelviken.
Paddorna skall trivas
- Just nu gräver vi upp grunda vatten söder om stenmuseet för att paddorna skall trivas bättre och lägga ägg där, sade Claes Andrén. Jag är kvar på Gotland några dagar till och skall åka till Kettelvik i dag för att se hur grävningarna går.
När Claes Andrén tillsammans med antikvarie Lena Almqvist på länsstyrelsen besökte Öja skola i går märktes det att eleverna var pålästa.
Ville svara på frågorna
Under hans spännande berättelse om paddor, ägg och yngel, var det många barn som viftade och ville svara på frågor men också ställa nya.
- Hur får du alla bilder, undrade en pojke.
- Jag tar dem själv, svarade Claes Andrén.
- Är det inte svårt undrade han, när han såg fina närbilder av paddorna.
- Jag har haft många år på mig att träna, svarade Claes Andrén.
20 000 ägg
Han berättade att just "grönis" har rekord eftersom en hona av den arten kan lägga upp till 20 000 ägg varje gång. Det visste minsann en av eleverna också.
- Ni kan leta upp ägg vid Kettelvik och ha dem här i klassrummet och se när det blir yngel, sade Claes Andrén. Där jag jobbar tar vi äggen till uppfödaranläggningar, har yngeln i hägn och i höst hoppas vi kunna komma hit med 1 000 nya paddor därifrån och plantera ut.
Åk till Kettelvik
Han gav också eleverna rådet att gärna åka till Kettelvik och titta efter paddorna, skriva några rader, kanske ta bilder och skicka till Lena eller honom.
När lektionen om "grönisar" är slut säger Claes Andrén att skall naturvården fungera i dag är det a och o att förankra den hos befolkningen på platsen och den har även rätt att få veta vad som pågår.
Idén om skolresa till Göteborg och Universeum kom också från Claes Andrén som frågade läraren Anu Viik om det skulle kunna gå att ordna.
Hon skulle prata med elever och föräldrar.
-Då kan jag ordna så de får se Universeum, där vi har svenska landskap, tropiska kalla och varma landskap och regnskog att gå in i, så kan man kombinera med besök på Liseberg, sade Claes Andrén, sen tog han plastasken med "grönis" och fortsatte till eleverna i fyr-fem-sexan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!