Vilka är hälsoriskerna med cannabisrökning?
- Det är egentligen inte så mycket känt om bruket av narkotika i den här gruppen vuxna, säger Ulf Guttormsson, forskningssekreterare på CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.
- Men jag skulle tro att det här är personer som använt hasch i yngre år och som behållit vanan och som ändå varit socialt fungerande. Man har fortsatt röka ungefär på samma sätt som andra dricker alkohol. Missbruket har förekommit när det har varit fest, gissar jag.
Han menar att det i första hand inte handlar om fysiska eller psykiska risker med den här formen av missbruk.
- Nej, det handlar mer om risken att bli ertappad och straffad och vad det för med sig för det sociala livet, familjen, jobbet och så vidare.
Hälsoenkät
Mellan 1988 och 2000 gjorde SIFO och Temo undersökningar bland 15-75-åringar och frågade om narkotikaanvändning. Resultat: andelen som prövat narkotika ökade från åtta till tolv procent och de flesta hade använt cannabis.
I den vuxna befolkningen är det normalt omkring dubbelt så många män som kvinnor som prövat narkotika, enligt SIFO/Temo.
I hälsoenkäten från 2007 noterades att vuxna män som använt cannabis de senaste 12 månaderna i högre grad än andra var arbetslösa eller långtidssjukskrivna.
Om riskerna
Jan Ramström, psykiater och expert inom narkotikaområdet, skrev i fjol en rapport på uppdrag av Folkhälsoinstitut om olika skador av hasch och marijuana.
Han noterar att cannabisanvändning är förenat med en rad skaderisker. Försämrad inlärningsförmåga och minskad intellektuell kapacitet hör till de allvarligaste. "Men cannabis kan också orsaka allvarliga psykiatriska sjukdomar som schizofreni och psykos.
Cannabis är förenat med en rad skaderisker. En del är akuta och påtagliga, andra har en smygande utveckling och visar sig först efter veckor, månader, år eller efter decennier.
Cannabisruset kan ge lugn, avslappning, lyckokänsla och distans till vardagen men också oro, ibland dramatiska med panik och psykosliknande symtom som hallucinationer och förföljelseidéer. Effekter som försämrat korttidsminne, splittring av tankeverksamhet, förvrängning av intryck som ljud, känsel och ljus med mera.
Ramström poängterar att funktionsförsämringar kan inträda redan vid en mycket måttlig, enstaka dos.