GRANSKAS: Regionen kan ha brutit mot lagen 57 gånger

Konkurrensverket (KKV) har inlett en tillsyn av Region Gotland med anledning av att regionen under 2021 och 2022 inte verkar ha följt gällande lagstiftningar i 57 fall.

Konkurrensverket granskar Region Gotlands upphandlingar från 2021 och 2022.

Konkurrensverket granskar Region Gotlands upphandlingar från 2021 och 2022.

Foto: Konkurrensverket

Gotland2024-08-22 05:15

Värdet av alla upphandlingspliktiga inköp i Sverige uppskattas till närmare 900 miljarder kronor per år, inköp som finansieras av skattebetalarna. Av den anledningen är det viktigt med transparens och insyn, och att organisationer inom den offentliga sektorn följer regelverket när de ska göra sina inköp.

De senaste åren har det larmats om att en hög andel av upphandlingarna inte efterannonseras enligt lag, det vill säga inte offentliggörs så att allmänheten kan se vem som vunnit och vad prislappen blev. För allmänheten och politiken får det allvarliga konsekvenser då korrekt och pålitlig statistik är en förutsättning för välgrundade politiska beslut. Men det påverkar även allmänhetens insyn och möjligheten att granska var skattebetalarnas pengar tar vägen.

I ett större projekt har KKV nu påbörjat en tillsyn av bland andra Region Gotland och deras 57 fall av offentliga upphandlingar under 2021 och 2022 som inte efterannonserats enligt lag.

Estrid Faust är projektledare vid Konkurrensverket:

– När man genomfört en upphandling och tilldelat ett kontrakt så är myndigheten skyldig att senast 30 dagar efter att kontraktet har skrivits efterannonsera vilken leverantör det blev och vilket värde det blev. Det är obligatoriskt oavsett om det upphandlade värdet understiger eller överstiger tröskelvärdet.

Tröskelvärdet är enligt Upphandlingsmyndigheten den beloppsgräns som avgör vilka regler en upphandling ska följa. De direktivstyrda förfarandena över tröskelvärdena, eller de nationella förfarandena under tröskelvärdena. Det är Europeiska kommissionen som beslutar om tröskelvärdena.

Enligt KKVs statistikdatabas genomförde Region Gotland 184 annonserade upphandlingar inom Sverige under 2021 och 2022 till ett värde av närmare 3 miljarder kronor. Av dessa är det 57 upphandlingar som inte efterannonserats enligt gällande lagstiftning, det vill säga lite drygt 30 procent av de genomförda upphandlingarna.

Varför är det så viktigt med efterannonsering?

– Det är ett väldigt viktigt verktyg för att kunna följa upp vilken leverantör som vunnit en upphandling och vad prislappen blev. Dels för att samla statistik för att kunna fatta välinformerade politiska beslut framöver, dels för insyn och transparens i de offentliga affärerna, och för att kunna hålla myndigheter ansvariga för det som köps, säger Estrid Faust.

Kan det bli tal om repressalier i de fall reglerna inte följs?

– Om vi kommer fram till att man missat att efterannonsera så kan det leda till ett tillsynsbeslut där vi riktar kritik mot då regionen eller vilken part det nu är. Men även om vi kommer fram till att en överträdelse har skett så kommer det inte bli aktuellt med någon upphandlingsskadeavgift som det kan bli när det rör sig om så kallad otillåten direktupphandling.

Regionens inköpschef, Nanna Sörling, säger att man nu utreder frågan om efterannonsering och att man kommer att svara Konkurrensverket inom angiven tid.

Bland de icke efterannonserade upphandlingarna vid Region Gotland som KKV nu tittar på finns bland andra upphandling av ambulanssjukvård, entreprenadtjänster för vatten- och avloppsnät, fastighetsmäklartjänst 2022, vinterväghållning fastigheter i Visby samt på landsbygden, bårtransporter av avlidna.

Av de 57 aktuella upphandlingarna kan det finnas några som av förklarliga skäl inte ska efterannonseras. Till exempel om en upphandling har avbrutits.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!