Granaths storsatsning: Prenumerera på elbilar

En prenumerationstjänst på elbilar. Det tror och hoppas Johan Granath ska bli framtiden för hållbara transporter på Gotland.

I maj lämnade Johan Granath rollen som marknadschef hos Geab. Nu satsar han på ett eget projekt kring elbilar.

I maj lämnade Johan Granath rollen som marknadschef hos Geab. Nu satsar han på ett eget projekt kring elbilar.

Foto: Simon Nilsson

Gotland2019-12-06 09:02

Att erbjuda prenumeration på elsparkcyklar och bilar har blivit allt vanligare. En som ser möjligheter i att utveckla idén vidare på Gotland är Johan Granath, tidigare marknadschef på Geab. I maj lämnade han elbolaget och har sedan dess arbetat med ett eget projekt som går under namnet E-go.

Konceptet är enkelt: En prenumerationstjänst för elbilar som utgår ifrån en app där kunderna kan se lediga bilar och boka dessa för enskilda resor. Elbilarna ska vara utplacerade på så kallade hotspots runt om på ön.

Johan Granath påpekar att idén i sig inte är direkt ny. Bland annat har japanska bilpoolsföretaget Aimo en liknande bildelningstjänst i Stockholm.

– Delarna kring uthyrning och bilpool finns redan. Min idé bygger egentligen på dessa delar tillsammans, säger han.

Investeringskostnaderna är beräknade till 6-10 miljoner kronor. Arbetet har redan kommit en bra bit på vägen och i mars nästa år smygstartar verksamheten med tre elbilar. Tanken är att flottan redan under sommaren 2020 ska bestå av 15-20 elbilar. Exakt vilka platser elbilarna kom utgå ifrån är ännu inte riktigt bestämt.

– Det finns planer och idéer om vilka platser vi vill använda. Hotell och besöksmål tror vi kan bli en viktig del, men självklart är även flygplatsen och hamnterminalen viktiga. Utöver det finns tankar på att prata med bygdegårds- och fiberföreningar, förklarar Johan Granath.

När regionen genomförde projektet Elbilslandet Gotland, där elbilar hyrdes ut och flera laddstationer installerades runt om på ön, var han med på ett hörn. Själv har han varit elbilsägare i tre år.

– Jag kan tycka att utvecklingen har stått lite stilla de senaste åren. Däremot finns diskussionen om hållbarhet överallt.

Han menar att det finns en tydlig skillnad mellan E-go och exempelvis projektet med den 900 meter långa, unika elvägen, som nu byggs mellan busstationen i Visby och flygplatsen:

– Det är ett testprojekt, min idé kommer att drivas som företag. Det handlar om hållbarhet också i en ekonomisk mening.

Intresset och viljan kring nya miljölösningar är stort hos gotlänningar, tycker han.

– Min känsla är att allt från länsstyrelsen, regionen till privata företagare vill få till en hållbar transportlösning. Många har tankar och idéer kring öns energiomställning, säger Johan Granath, och tillägger:

– Hela världen står inför enorma utmaningar och det vore fantastiskt om Gotland kunde gå först.

Johan Granath tror att en prenumerationstjänst kan vara framtidens transports alternativ.
Johan Granath tror att en prenumerationstjänst kan vara framtidens transports alternativ.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!