Gott om listor att skriva på

Det är sällan chefredaktörerna på öns morgontidningar har samma uppfattning. Men i ledarkommentarerna till Rikstrafikens besparingsförslag för gotlandstrafiken är man överens.
Inte nog med det. För första gången agerar Rolf K Nilsson, Hans E Andersson och Håkan Ericsson gemensamt och drar igång en namninsamling ska läggas på infrastrukturminister Ulrica Messings bord nästa månad.
Tidningarnas kampanj är dock bara en i raden av namninsamlingar som startat.

Gotland2005-09-22 06:00
Först ut med namnlista var webtidningen Gotlandska.se, som startade sin insamling i söndags. Under gårdagen passerade insamlingen 7 600 namn. Regeringen fick en föraning om vad som väntar, när landshövding Marianne Samuelsson på tisdagen överlämnade de 2 000 första namnen till statsminister Göran Persson i samband med att de båda tog första spadtagen för utbyggnaden av väg 73 till Nynäshamn.


Tips på uppvaktning
Gotlandska.se har även bett om tips på hur uppvaktningen ska ske.
- Nästan alla vill att vi fyller en färja, åker till Stockholm för att marschera till regeringskansliet och överlämna listorna till Ulrica Messing, säger Erik Guldström vid Gotlandska.se.
Webtidningens lista förutsätter att den som vill delta har tillgång till e-post. Det är en nackdel för dem som inte har tillgång till dator, men en fördel eftersom det blir enklare för fastlänningar att delta.
- Jo, och uppslutningen därifrån är god. Hittills har 2 500 fastlänningar skrivit på, berättar Erik Guldström.


"Hot mot lanthandlarna"
I går startade även ICA-handlarna på ön en namninsamling. Under en tid framöver finns listor utlagda i öns 24 ICA-affärer.
- Vi ICA-handlare vill gärna vara med och protestera. Färjepriserna är för höga redan i dag. Höjs de ytterligare blir det ännu svårare för handlarna på landsbygden att överleva, säger Anders Hellberg vid Matmagasinet.
Hur ska listorna överlämnas?
- Det har vi inte tagit ställning till. Kanske kan landshövdingen ta med sig dem när hon träffar Ulrica Messing. Om man chartrar en båt och åker till Stockholm och protesterar så ska vi vara med, säger Anders Hellberg.


Företagarna organiserar sig
En rad lokala företagarorganisationer har också startat egna namninsamlingar. I Wisbyströvets butiker finns listor och företagarföreningen i S:t Hanskvarteren har hakat på.
- Det finns säkert listor på 150 olika ställen bara i Visby, säger Wisbyströvets verksamhetsledare Ludwig Balassa.
På samma sätt sprider företagarna i Roma, Fårösund, Klintehamn, Ljugarn, Hemse, Slite, Hoburg och Skarphäll egna listor. De skilda kampanjerna kräver förstås en samordning, och på måndag samlas företagare från hela ön i Roma för att diskutera hur man ska göra.
- Vi vill formulera en skrivelse som öns 5 000 företagare ställer sig bakom. Med skrivelsen och namnlistorna kan vi sedan ordna en uppvaktning, säger Ludwig Balassa.

Ledarskribenter enade
Utöver kampanjerna i affärerna och via internet startar nu även lokaltidningarna en namninsamling. Initiativet kommer från de tre chefredaktörerna Rolf K Nilsson (GA), Hans E Andersson (Gotlänningen) och Håkan Ericsson (Gotlands Folkblad).
För Gotlands Allehanda är namninsamlingar inget nytt. Tidigare har insamlingar gjorts för att protestera mot enhamnsalternativet (Oxelösund), nedläggningen av KA 3 och höjningen av fastighetsskatten.
- Jag hoppas att vi får ännu större genomslagskraft den här gången, när vi alla tre står bakom. Färjetrafiken är en avgörande fråga för Gotlands framtid, så här gäller det att agera, säger Rolf K Nilsson.
Tidningarnas namninsamling kommer att pågå till och med den 3 oktober.
- Det gör ingenting att det är fler listor samtidigt. Det är snarare ett sundhetstecken att hela Gotland har reagerat över förslaget, säger Rolf K Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om