Gott med choklad

FÄ saker gör oss sÄ glada som choklad. Chokladprovaren Mats Sköld frÄn Stockholm sÀger sig ha vÀrldens bÀsta jobb i att lÀra ut konsten att Àta njutbarheten.

Foto: Jurek Holzer / SvD / SCANPIX

Gotland2009-07-03 00:15
I sommar kan du följa med pÄ en spÀnnande resa i njutningens hÀrliga vÀrld nÀr han tar jobbet med till Gotland.
Mats Sköld besöker i sommar Gotland och Rute Stenugnsbageri andra Äret i rad för att lÀra ut konsten att Àta choklad. Men Àr det konst? Och behöver man lÀra sig att Àta choklad?
Komplex godbit
-Choklad Àr lika komplext som allt annat i njutningsvÀrlden - som ost, sprit eller vin, menar han.
Konceptet med chokladprovningen Àr kunskap genom underhÄllning och den bygger pÄ att ge deltagaren en upplevelse att lÀra av.
- Jag berĂ€ttar om chokladens historia och hur tillverkningen gĂ„r till. Och sĂ„ Ă€ter vi förstĂ„s den smarriga chokladen - vĂ€rldens bĂ€sta, sĂ€ger han.
Kan bli förvÄnad
Att det inte Àr en sockersöt godischoklad som Àts ute i Rute - det tror han att alla som kommer vet innan. Men de flesta som lÀmnar Mats provningar Äker ÀndÄ dÀrifrÄn smÄtt förvÄnade.
-Efter att ha varit hÀr förstÄr folk hur pass olika choklad kan smaka. Hur den stora spÀnnvidd som exempelvis en 70-procentig choklad kan ha.
Chokladbitarna Mats serverar pÄ sina provningar har ungefÀr samma halt av kakao, mellan 65 och 75 procent. Men det inte Àr procenthalten som Àr det viktigaste. Mats sitter sjÀlv med i nÄgot som heter Chokladakademien. En ideell förening som vill öka kvalitetsmedvetandet om chokladprodukter och vÀcka intresse för chokladens betydelse som njutnings- och nÀringsmedel.
Utan tillsatser
-För det första Àter vi ren choklad pÄ provningarna, som inte innehÄller nÄgra tillsatser. Det intressanta kring choklad Àr vilka kakaobönor som den kommer ifrÄn. Nu Àr det ju inte gotlÀndsk choklad du fÄr Ätnjuta i Rute, men den Àr vÀrldens bÀsta om man ska tro chokladnjutaren Mats Sköld:
-Det Àr en smaksak vad man gillar, men hÀr fÄr besökaren smaka pÄ den finaste chokladen och framförallt fÄr de lÀra sig att njuta av den för vad den Àr. Choklad ska inte stilla ett sötsug eller Àtas i mÀngder - choklad Àr en upplevelse dÀr "less is more".

Visste du att...
Som sÄ mÄnga gÄnger tidigare i historien kunde naturligtvis den strÀnga katolska kyrkan inte stillatigande se hur nÄgon form av njutningsmedel spreds i allt större omfattning och i allt vidare kretsar.
Allra helst som denna njutningsfulla dryck hade rykte om sig att vara ett afrodisiakum, som inte bara gav sjÀlen nÀring utan Àven potensen.
BÀttre blev det inte heller sedan det, sant eller osant, pÄstods att vÀrlden mest omtalade Àlskare, Giacomo Geronimo Casanova, inmundigade upp emot 50 koppar choklad per dag - hur han nu hann med detta! KÀlla: Chokladakademien.org
Choklad- och cigarrprovning pÄ Rute Stenugnsbageri
PÄ Mats Skölds chokladprovningar fÄr besökaren sex smÄ chokladbitar och tre praliner. Till det dricks det ett sött dessertvin. Det bÀsta alkoholfria alternativet till chokladen Àr enligt Mats Sköld te eller kaffe. För den som vill gÄ lÀngre i sin njutningsupplevelse ute pÄ bageriet i Rute, anordnas sÄvÀl ost- som cigarrprovning.
Tid: 2009-07-09
Plats: Rute Stenugnsbageri
Gerungs Rute, LĂ€rbro
Kontakt: Emelie Bergbohm 073-0696778
Arrangör: Rute Stenugnsbageri
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om