Gotska Sandön i brand
Vid lunchtid på fredagen upptäcktes en brand på nordöstra delen av Gotska Sandön.Ett område på en hektar eldhärjades av branden, som tros ha orsakats av ett blixtnedslag.
Några minuter över 12.00 fick räddningstjänsten larmet, men på grund av Gotska Sandöns belägenhet dröjde det innan räddningspersonalen kunde ge sig av. Räddningstjänstens personal var tvungen att packa med sig materiel och först klockan 13.25 lyfte sjöräddningshelikoptern, med fem man ombord, från Visby.
- Vi behöver en viss förberedelsetid, säger brandingenjör Per Wikberg.
Det eldhärjade området, som är cirka 100 gånger 100 meter stort, är beläget på Gotska Sandöns nordöstra del, men ligger en kilometer från vattnet, vilket försvårade släckningsarbetet ytterligare.
- Det har varit den jobbiga biten, att lägga ut slang för att transportera vatten, säger Per Wikberg.
Tack vare insatsen från den personal som finns på Gotska Sandön, en färjevakt och två tillsyningsmän, kunde elden dock tidigt begränsas.
- Personalen på Sandön har gjort ett jättejobb och lyckats begränsa elden, med hjälp av en fyrhjulig motorcykel med schaktblad som man har skrapat med, säger Per Wikberg.
En av försvarets helikoptrar från Ronneby deltog också i släckningsarbetet och vattenbombade området.
- Ronneby kom vid 15-tiden och vattnade av och släckte där det brann med öppen låga, efter det var det bara rökutveckling och vid 16-tiden lämnade de, säger Per Wikberg.
Eftersläckningsarbete
På fredagskvällen inleddes eftersläckningsarbetet och senare på kvällen kunde räddningstjänstens fem man lämna ön.
Man har dock begärt in hjälp av försvaret, med sex man som under 48 timmar ska bevaka området.
- Läget är väldigt lugnt egentligen, det är bara att vattna av området och gå och bevaka och se till att det inte blossar upp, säger Per Wikberg.
Under fredagskvällen fanns även kustbevakningen på plats med en båt utanför Gotska Sandön, för att pumpa upp vatten till räddningstjänstens slangar.
Vegetationen i det eldhärjade området består av ljung och låg tallskog och om det inte funnits personal på plats på Gotska Sandön, hade elden kunnat få betydligt större spridning.
- Om de inte hade varit där hade det blivit betydligt värre. Då hade det slutat brinna när det brännbara materialet är slut, säger Per Wikberg.
- Sen finns det ju en ekologisk synpunkt, för naturen själv är det här något som händer och att det bränns av är nyttigt för naturen själv.
Blixtnedslag
Det är troligtvis också naturen själv, som orsakat branden.
- Den troliga brandorsaken är ett blixtnedslag, man har hittat tydliga tecken på en tall att blixten slagit ned där och sedan har det legat och pyrt, säger Per Wikberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!