Gotska Sandön ­ en paradisö att återvända till

Gotska Sandön är faktiskt en del av Gotland. Ändå har många gotlänningar aldrig satt sin fot på ön där "ytterst i havet".
Det vill bland annat länsstyrelsen, som i år övertagit förvaltningen av ön, ändra på.
I helgen transporterades över 150 gotlänningar till Sandön i ett par specialresor. Många av dem hade aldrig besökt ön tidigare och de fick en upplevelse de sent skall glömma.

Gotland2004-05-25 04:00
Varje år brukar Sandön besökas av närmare 5000 personer, men bara en bråkdel av dem kommer från Gotland.
När man i helgen firade Nationalparkernas Dag passade man därför på att under två dagar göra specialresor enbart för gotlänningar.
Två båtlaster med drygt 80 passagerare på varje gick från Fårösund, och på ön höll man "öppet hus" då tillsynsmännen och representanter för Gotska Sandöns hembygdsförening guidade och visade runt även på platser som normalt inte hålls öppna. Några vandrade ända ner till Gamla gården där hembygdsföreningen restaurerat en del historiska byggnader som en skogshuggarbarack och stugan där den fattiga änkan Söderlund bodde. Visby-sociteten fick höra om hennes fattigdom och sände henne en laddning kläder ­ bland annat krinoliner och annat fint som knappast passade den gamla tanten. Efter det fick hon heta Madam Söderlund.
<span class='mr'>Den hemske Gottberg</span>
En vandring runt Bredsands udde, besök i kapellet med sitt vackra änge och en titt in i fårladan där enligt legenden den "hemske" Gottberg stängde in och sköt ihjäl skeppsbrutna besättningar får att komma åt deras laster. Sant eller inte ­ men Hasse Hörlin har i väggarna faktiskt hittat blykulor.
Museet, fyren och en "sälsafari" med öns räddningsbåt hörde också till begivenheterna ­ och efteråt hördes bara positiva kommentarer från förstagångsbesökarna. "Här är ju gudagott". "En paradisö" ­ så lät det bland annat.
­Vilken härlig ö, sa Elisabeth Jacobsson och Christina Danielsson, Tofta respektive Visby.
­Hit måste vi komma tillbaka och se mer, tyckte Britta och Göte Stengård från Vibble.
Och det finns mycket mer att se än vad man hinner på enbart en dagstur till ön. Att vandra i skogarna, kanske ända ner till fyrmästarnas jakstugor på södra ön, hör till upplevelserna. Andra föredrar de kilometerlånga sandstränderna med exotiska namn som Las Palmas, Vinbukten och Franska bukten.
Numera är det förhållandevis bekvämt att ta sig till ön. Båten från Nynäs tar drygt tre timmar, från Fårösund bara lite mer än två timmar. För det mesta går den upp på land så att man landstiger torrskodd.
På senare år har lägerplatsen försetts med moderna stugor och det finns välutrustat kokhus med både kastruller och porslin. Förr behövde man släpa med sig allt ­ nu gäller det bara att ha mat i bagaget. Gärna lite extra ­ för blåser det upp runt den hamnlösa ön kan man få stanna längre än beräknat.
<span class='mr'>Aktiv förening</span>
Året runt finns minst två tillsynsmän på ön. De är numera anställda av länsstyrelsen mot tidigare av Naturvårdsverket.
På ön syns också ofta medlemmar från Gotska Sandöns hembygdsförening ­ en aktiv förening som sköter dels markvård i form av fagning och slåtter, dels renoverar och underhåller öns historiska byggnader som ett tag var nära att falla sönder. Besökare är välkomna och platschefen Daag Pedersén är inte orolig för att naturen skall slitas för hårt om trycket ökar något.
­ Och, säger han, vi ser gärna fler gotlänningar på ön.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om