Gotlännings kamp kan ändra regler för tand- vård utomlands
Att få tandlossning utomlands kan kosta skjortan. Det fick en gotlänning tillfälligt bosatt i Tyskland erfara 1997. Försäkringskassan i Visby vägrade ge honom sjukersättning i efterhand då ingreppet inte bedömdes tillräckligt akut. Men nu ska regeringsrätten kika på fallet, som därmed blir vägledande i framtiden.
Hösten 1997 fick den gotländska mannen tandlossning under en längre vistelse i Tyskland. Hans tyska tandläkare ansåg att implantat var den bästa och mest kostnadseffektiva behandlingen. I en skiftlig förfrågan undersökte mannen möjligheten att få sjukersättning från sin svenska försäkningskassa före det att behandligen påbörjats.
<span class=MR>Avslag av kassan</span>
Men kassan i Visby gav honom avslag. De bedömde inte ingreppet som akut.
Enligt försäkringskassans ersättningsregler för tandvård utomlands måste ett särskilt prövningstillstånd ges vid mer omfattande, planerade ingrepp. Varje prövning bedöms individuellt, vad som uppfattas som akut kan därmed variera från fall till fall. Den som begär ersättning, men saknar tillstånd - eller fått avslag har inte i efterhand någon rätt att få erättning utbetald.
Gotlänningen hade vid den aktuella tidpunkten, 1997, inga möjligheter att bege sig till Visby för att konsultera tandläkare.
<span class=MR>Lika dyrt i Sverige</span>
Kostnadsundersökningar visar desutom att ingreppet skulle kosta lika mycket i Tyskland som Sverige.
Dessa argument, plus en dom från ett liknande fall i Luxemburg, åberopar mannen nu i regeringsrätten.
Ingreppet kostade cirka 60000 kronor, pengar mannen kan få tillbaka om rätten bedömer att kravet är förenligt med EU-rätten. Det vill säga att det i framtiden skall bli möjligt för en svensk medborgare att kunna genomföra planerad tandvård i andra EU-länder och få ersättning utan prövningstillstånd från den svenska försäkningskassan.
<span class=MR>Domen vägledande</span>
Fallet är det första som tas upp av regeringsrätten i Sverige, domen blir därmed vägledande.
Gotlänningen, som så här långt i processen, önskar att vara anonym uppger till GA att även EU-kommissionen är inkopplad. Om regeringsrätten ger honom avslag är han beredd att driva frågan vidare i EU-domstolen. Han anser att frågan är av yttersta vikt, för alla svenskar bosatta i andra EU-länder, för lång tid framöver.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!