Carl Bergstrand är både sjuksköterska och en supernörd när det kommer till norrsken och stjärnhimlar. För nio år sedan skapade han Facebook-sidan Norrsken Sverige där han ville dela bilder och sprida kunskap om ljusfenomenet som då och då blir synligt på himlavalvet.
I dag har sidan drygt 110 000 följare, och den fortsätter växa.
– Jag tror gruppen växt så för att vi har ett så tillåtande klimat på sidan. Jag har som den gamla fritidsledare jag var försökt omsätta den ruskigt kluriga terminologin kring begreppen om vad norrsken är till någon sorts fritidsledarsvenska som alla skulle kunna förstå. Jag utgår från att alla är fem år och aldrig sett något av norrsken, förklarar Carl Bergstrand.
Det gör att man vill engagera sig, läsa lite till, och vågar ställa frågorna, tror han.
– Jag tror sidan flörtar lite med genen att vi som människor vill tro på något som man inte alltid kan se, som norrsken. Det kan faktiskt bli norrsken även över Gotland, kanske inte ikväll men snart.
Han tror att intresset de sista tre åren också fått en extra skjuts av den outdoor-trend som råder, att folk söker sig ut i naturen mer.
– Att också åka ut i mörkret och uppleva stjärnhimlen och norrskenschanserna har ökat.
Från att ha varit en renodlad fotogrupp är huvudfokus nu mer att Carl varje dag delar prognoser för chansen att se norrsken i hela Sverige.
– Utifrån olika satelliters observationer sätter jag ihop en snabb prognos för kvällen, och lägger också upp en observationstråd. Det är i den tråden magin sker, där alla som vill kan lägga upp sina observationer med bilder och var man kan se norrsken.
Den 14 januari i år var det sällsynt goda chanser att få beskåda norrsken även på sydligare breddgrader, liksom vid ett tillfälle i november. Över Gotland var fenomenet väl synligt tack vare klart väder. Att det var så bra chanser just nu beror på att solen ungefär vart elfte år skjuter ifrån sig extra mycket partiklar i samband med att solens magnetfält vänds runt – solens nordpol blir sydpol, förklarar Carl Bergstrand.
– Man kan beskriva solen som en grapefrukt som sprutar ut en massa laddade partiklar. De här solvindarna blir ibland kraftigare än vanligt, och får vi då en chockvåg av ett sånt här moln föds det lite större chanser att se skenet även över de södra delarna av Sverige.