Gotlänningars bidragsfusk ska hårdgranskas
I augusti ska gotlänningarna hårdgranskas av Försäkringskassans fuskutredare.
Resultaten visar ett omfattande fusk och att fusket fortsatt ligger på samma nivå, trots utökade kontroller och uppmärksamhet i massmedia.
De flesta föräldrar som tar ut tillfällig föräldrapenning gör det 1-5 gånger under ett år. Ett typiskt sätt att fuska är att lägga dit en extra dag i slutet av den annars korrekta sjukperioden.
216 miljoner
I en undersökning som Försäkringskassan gjorde under 2005 visade 300 000 felaktigt ersatta dagar, vilket innebär 216 miljoner felaktigt utbetalda kronor. Av de som använt tillfällig föräldrapenning under 2005 så hade var sjätte förälder fått minst en utbetalning gjord på felaktiga grunder
Kan Försäkringskassan minska de felaktiga utbetalningarna med en procentenhet blir besparingen totalt 40 miljoner kronor årligen.
- Det är så dumt att anmäla vård av sjukt barn och sedan gå till jobbet. Det är dumt för att det är så lättkontrollerat. Försäkringskassans fuskutredare behöver bara kontakta arbetsgivaren per telefon och fråga om vederbörande varit frånvarande, säger Stefan Hermansson arbetsledare för Försäkringskassans kontrollgrupp.
Nyanställda
Försäkringskassan i Sverige har fått ökade resurser för att minska bidragsfusket. På Gotland har Försäkringskassan nyanställt sex personer och är nu en tio man stark kontrollgrupp.
- Omkring 40 procent av alla som söker tillfällig föräldrapenning kommer att grundligt granskas. Det blir ett slumpmässigt urval. Kontrollgruppen jämför de uppgifter som föräldern har lämnat med de som arbetsgivarens uppger.
Försäkringskassan kommer att ta hänsyn till att det kan uppstå en del oavsiktliga fel i uppgiftslämnandet.
Föräldrar som jobbar deltid kan exempelvis ha svårt att ange exakt antal timmar och därmed kan arbetsgivaren dra färre timmar än vad Försäkringskassan ersätter.
Föräldern kan vidare ta fel på dag. Arbetsgivaren kan ha glömt att anteckna frånvaro. Eller rutinerna mellan arbetsledare och lönekontor kanske inte fungerat.
Kontroll på ön
- En liknande kontroll utfördes under våren av Försäkringskassan i hela landet. Men inga bidragsfuskare hittades på Gotland, säger Stefan Hermansson, som hoppas att föräldrar ska läsa GA:s artikel och avhålla sig från att missbruka socialförsäkringssystemet även i augusti.
Regeringen har gett Försäkringskassan i uppdrag att utreda möjligheten att införa ett krav för arbetsgivare att göra anmälan till Försäkringskassan när anställda är hemma för vård av sjukt barn.
Heder och samvete
Skriver man under en blankett på heder och samvete innebär det att man intygar att uppgifterna är fullständiga och sanningsenliga. Bedragare kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader om en uppgift inte är sann. Är brottet grovt kan det bli fråga om fängelse i upp till två år.
Fusk sticker i ögonen på de flesta. En del gör en anmälan. Men det är inte alla som vill uppge sitt namn när de anmäler fusk till Försäkringskassan.
Anonyma tips
Antalet anonyma anmälningar om bidragsfusk till Gotlands Försäkringskassa har ökat med 300 procent.
- Under hela förra året kom 26 anonyma tips in. Antagligen blir det ännu fler i år. För redan nu efter första halvåret har vi fått in 50 anonyma tips om bidragsfusk.
Tipsaren kanske berättar att en bekant sökt bostadsbidrag som ensamstående, fast denne i verkligheten är sambo.
- Vi har rätt många sådana fall här på ön. Det finns sambor som söker bostadsbidrag som ensamstående fast de har samma adress.
Lagstiftningen säger att om Försäkringskassan med sannolika skäl tror att någon försöker lura sig till ett bostadsbidrag så måste den misstänkte bevisa motsatsen.
Svartjobbare
Det kommer också ofta in uppgifter till kontrollgruppen om svartjobbare.
- Misstänkta svartjobbare är ett mer komplicerat ämne. Bevisen brukar vara rätt vaga och svåra att styrka. Det förutsätter att man tar svartjobbaren på bar gärning, berättar Stefan Hermansson som ska driva ett projekt där 700 utlandssvenskar med sjukersättning ska granskas.
- Vi får även tips om fusk från utlandet. Det kan handla om personer med hel sjukersättning, som trots detta driver egna företag. Syftet med projektet, som ska pågå i två år, är att hitta effektiva rutiner för samarbete med bosättningslandets polismyndigheter.
Mörkertal
- Fusk har kommit mer i fokus och det tycker jag är bra. Under lång tid har det varit ett lågprioriterat ämne. Det finns ett stort mörkertal av brott mot socialförsäkringen som kostar samhället stora pengar, säger Stefan Hermansson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!