Gotlänningarna vill jobba efter pension

Fler gotlänningar vill jobba efter pensionen jämfört med övriga landet. Gotland är två i landet när det gäller intresse att arbeta efter pensionen.- Många gotlänningar är lojala med småföretagen de jobbar på och fortsätter därför att jobba, säger busschaufför Putte Johansson.

Fortsätter. Putte Johansson som är busschaufför och för Tottes bussar, trivs på jobbet och tänker fortsätta efter 65. På Gotland vill fler privatanställda fortsätta jobba, jämfört med i landet i övrigt.Foto: Simom Paulin

Fortsätter. Putte Johansson som är busschaufför och för Tottes bussar, trivs på jobbet och tänker fortsätta efter 65. På Gotland vill fler privatanställda fortsätta jobba, jämfört med i landet i övrigt.Foto: Simom Paulin

Foto: Egen

Gotland2009-08-03 04:00
Putte Johansson är chaufför för Tottes bussar. Han fyller 65 år nästa år och eftersom han fått frågan om han vill fortsätta jobba och trivs med jobbet, planerar han att jobba en del efter pensionsdagen.

Fler här
- Jag har tänkt jobba en del, men jag vill inte vara bunden utan vill bestämma själv när och hur mycket. Jag misstänker att det kommer att bli ganska mycket, säger han.
Det sociala utbytet med kollegor och passagerare är den främsta orsaken till att han vill fortsätta jobba.
- Jag har ett roligt jobb och träffar mycket bra och roligt folk. Slutar jag jobba tappar jag den sociala kontakten. Ekonomin är en annan anledning, jag räknar inte med att få mycket pengar i pension.
Samtidigt tycker han att det är viktigt att få egen mer egen tid, då väntar bland annat reparationer på sommarstugan i Hide.
Fler gotlänningar än boende på fastlandet kan tänka sig att arbeta efter pensionen. Det visar en undersökning gjord av AMF där 3000 privatanställda svenskar deltagit. Bland de tillfrågade på Gotland har 35 procent svarat att de kan tänka sig att jobba efter pensionen. Det placerar Gotland marginellt efter Kronobergs län där de flesta finns som kan tänka sig arbeta efter pensionen.

22 procent
I riket i övrigt är betydligt färre intresserade av att jobba efter pensionen. Där har ungefär var femte, 22 procent, svarat att de kan tänka sig att fortsätta yrkeslivet efter att de fyllt 65. Den främsta anledningen som uppges bland de som vill fortsätta jobba är att de trivs på arbetsplatsen, och med arbetskamraterna.
Samtidigt visar undersökningen ett en grupp oroar sig över ekonomin. På Gotland uppger 15 procent ekonomin som viktigaste anledning till att de vill fortsätta jobba.
På fastlandet tycker fler att pengarna är det viktiga, 25 procent anser att ekonomin är avgörande.
I undersökningen framgår att de allra flesta vill bli pensionärer på heltid efter 65.
Majoriteten ser fram emot att vara lediga, och kunna ägna mer tid åt fritidsintressen, vänner och familj. Redan som 13-åring började Putte Johansson jobba, då som bonddräng. Efter det gick han vidare i yrkeslivet som mekaniker, grävmaskinist och bandtraktorförare.
Men efter sjukskrivning efter att han skadat ryggen, ändrade han inriktning och jobbade under fyra år som gymnasielärare på fordonsprogrammet.
- Men det var inte det fria livet jag var van vid, och jag sökte mig åter vidare, och fick det här jobbet, säger Putte Johansson.
Att gotlänningar över lag är mer benägna att jobba efter pensionen tror han kan bero på att en stor del jobbar för småföretagare på ön, och att många anställda i lång tid varit med och satsat kraft, för att företagen ska kunna finnas kvar.
- Här har vi många småföretag. Jag tror att många anställda vill fortsätta hjälpa till och vara lojala med sina företag, säger Putte Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om