"Gotlänningarna skulle åka gratis"
Om restiden med Gotlandsfärjorna förlängs med en halvtimme sparas tillräckligt med pengar för att alla gotlänningar ska få åka gratis. Det påstås i en rapport beställd av Näringsdepartementet.- Vi kommer inte att låta vissa kategorier passagerare åka gratis, kommenterar Rikstrafiken.
Foto: Fotograf saknas!
Tre skäl
Anbudsrundan sommaren 2005 resulterade inte i några anbud.
En ny process genomfördes året efter. Denna gång kom anbud in från en operatör - Destination Gotland - som fick kontrakt för trafiken mellan 2009 och 2015.
Det finns främst tre skäl till det svala intresset, enligt konsultfirman, som intervjuat en rad rederier i Europa.
Förfrågningsunderlaget från Rikstrafiken var för komplicerat.
Tiden som gavs mellan anbud och trafikstart var endast två år. Rederier som inte redan hade fartyg som levde upp till kraven hade därför mycket svårt att lämna anbud.
En del rederier tyckte att Destinations Gotlands fördelar av att driva trafiken var så stora att de ansåg det närmast omöjligt att vinna budgivningen.
Miljöpåverkan
Rikstrafiken, som ansvarar för Gotlandstrafiken, tycker att rapporten innehåller många intressanta slutsatser. Olof Lundvall, informationsansvarig, medger att tiden för rederierna var snålt tilltagen, och att underlaget var för snårigt.
- Vi måste fundera på hur det kan göras enklare. Men det är en avvägning att vara exakt utan att bli för komplicerad, säger han.
Rapporten öppnar för långsammare färjor utanför sommarsäsong, något som både skulle spara mycket bränsle och minska påverkan på miljön.
Fördubblade kostnader
Sedan 2002 har statens kostnader för färjetrafiken fördubblats, skälet är främst de ökade priserna på bränsle. De två snabbfärjorna M/S Gotland och M/S Visby medförde inte bara snabbare överfart utan även högre bränsleförbrukning. I fjol betalade staten 400 miljoner kronor i ersättning, i år väntas beloppet öka till 500 miljoner kronor.
Om restiden förlängs med en halvtimme skulle 100 miljoner kronor sparas. Det motsvarar hela biljettintäkten från gotlänningarna, som därmed skulle kunna åka gratis på färjorna, enligt konsulterna.
- Jag uppfattar det som ett teoretiskt exempel. Rikstrafiken kommer nog inte fatta beslut om att vissa kategorier ska åka gratis, säger Olof Lundvall.
I höst startar Rikstrafiken en egen utredning om hur upphandlingarna av färjetrafiken ska se ut i framtiden.
- Statligt ägt rederi är möjligt, men det är sista utvägen, säger Olof Lundvall.
Ledningen för Destination Gotland har ännu inte hunnit läsa rapporten, men säger att frågan om hastigheten på färjorna främst är en fråga för gotlänningarna.
- Kommun, län, näringsliv och organisationer har sagt att de minst vill ha den kvalitet vi har i dag. Ett kvitto på att trafiken är bra är att antalet resenärer hos oss ökar, säger Per-Erling Evensen, marknadschef.
Konsulterna har jämfört Gotlandstrafiken med färjelinjer i andra länder. Slutsatsen är att biljettpriserna är låga, att färjorna är moderna och håller en hög servicenivå, samt att färjorna har en högre medelhastighet än de flesta som ingick i jämförelsen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!