Gotlänningarna ska sopsortera
I framtiden ska alla hushållssopor på Gotland sorteras som brännbart respektive komposterbart avfall, det beslutade tekniska nämnden enhälligt på onsdagen.
Efter att i åratal diskuterat frågan om de gotländska hushållssoporna ska sorteras i en fraktion, så som i dag, eller delas upp i två fraktioner, en med brännbart avfall och en med biologiskt nedbrytbart, det vill säga komposterbart avfall, beslutade tekniska nämnden på onsdagen att Gotland ska gå över till två fraktioner.
- Det här har varit en process i tio år och i dag har vi fattat beslut. Vi har diskuterat det här med våra partier och vårt beslut, som var enhälligt, är att vi ska ha två fraktioner. Regeringen har sagt att 2010 ska en stor del av det biologiskt nedbrytbara materialet vara utsorterat och det känns som rätt tillfälle att ta det här steget. Det är rätt miljötänkande tycker jag, att vi börjar nu, säger nämndens ordförande Tommy Gardell (s).
Hösten 2007 räknar kommunen med att komma igång med ett tvåfraktionssystem och den 1 januari 2009 ska övergången vara klar.
Stannar på ön
Fyra anbud har inkommit på den framtida sophanteringen och efter att ha granskat dessa har kommunen beslutat att skriva avtal Ragn-Sells, som redan i dagsläget sköter sophanteringen på ön. En av anledningarna till att man skriver avtal med Ragn-Sells, är att företagets lösning innebär att avfallet tas om hand på ön.
- Vi är som sagt överens om det här och när jag ser att soporna kommer att stanna på Gotland, är det ett stort mål vi har kommit fram till. Sen finns det mycket detaljer som måste lösas, men vägvalet har vi gjort i dag, säger nämndens ledamot Kjell Skalberg (c).
Stora kostnadsförändringar
Det brännbara avfallet kommer att levereras till Cementa i Slite för förbränning.
- Fördelen med Cementas förbränning är att i normala fall får man aska som restprodukt, men det är ju askan som Cementa vill åt, säger Per Lindskog, teknisk direktör.
Det komposterbara avfallet kommer inledningsvis att köras till en anläggning på fastlandet, innan en kompostanläggning står färdig på ön.
Förändringen av sophanteringen på ön, som alltså ska ge en positiv miljöeffekt, kommer dock att innebära en stor omställning för hushållen och en kostnadsförändring av taxan med mellan minus 62 kronor och plus 148 kronor per hushåll och år, beroende på vilka kostnader som inkluderas i priset.
- Det är en stor förändring för hushållen, men kommunen ska hjälpa till, säger Tommy Gardell.
Under sommaren har man på Gotland haft problem med sophanteringen, hundratals hushåll har fått felaktig information om hämtdag eller helt fallit ur registren.
- Det fanns en direkt dålig samordning mellan oss och entreprenören. Grundproblemet var naturligtvis att vi bytte entreprenör, barnsjukdomar enkelt uttryckt, säger Per Lindskog, som menar att de problemen nu är åtgärdade.
Kvarvarande problem
Problemen med sophämtningen hos hushåll belägna vid smala vägar, eller vägar som på annat sätt inte uppfyller Ragn-Sells krav på vägstandard, kvarstår.
- Det som är ett större bekymmer och som vi lever med, är vägstandardproblemet, främst på Fårö. Uppfyller vägen inte standarden, rent objektivt, behöver entreprenören inte köra in. Vi måste köra stora bilar och då får vi de här problemen, säger Per Lindskog.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!