Över 100 000 personer har svarat i den nationella patientenkäten om primärvården i Sverige. I riket är majoriteten av de tillfrågade positiva till sin primärvård och även på Gotland har helhetsintrycket av primärvården blivit något bättre sedan tidigare undersökningar. På ön har 722 personer svarat av de 1467 som tillfrågats, knappt 100 fler respondenter än vid de två senaste undersökningarna 2015 och 2017.
Resultaten visar att de flesta är nöjda med primärvården på ön, och upplever atmosfären på vårdcentralerna som bra.
– Det är mycket glädjande att patienterna givit bättre betyg åt de gotländska vårdcentralerna än vid undersökningen 2017. Trenden gäller i hela Sverige men förbättringarna är större på Gotland, säger Rolf Forsman, beställarchef vid Region Gotland, i ett pressmeddelande.
Däremot upplever en majoritet av de tillfrågade att kontinuiteten inte är bra på öns vårdcentraler. På frågan om man får träffa samma läkare vid olika besök, svarade endast 34,6 procent att de får det. En ökning med 0,6 procent från 2017, men en minskning med 7,6 procent sedan 2015.
– Det har ett nära samband med andelen fast personal. Inom detta område pågår ett flertal åtgärder som vi hoppas kan ge utslag vid kommande undersökning, säger Rolf Forsman.
I jämförelse med övriga riket har Gotland fått ett något lägre resultat i de allra flesta mätpunkterna. Men ökningen sedan föregående mätning är däremot större för primärvården på ön.