"Gotlänningarna är landets sämsta förare"

Vägverket och NTF Gotland höll under torsdagen seminariet "Kraftansamling för trafiksäkerhet och miljö".

Gotland2006-10-20 06:00
Inbjudna var bland andra representanter från kommunen, fordonstrafik, ideella organisationer, trafikskolor och landshövdingen Marianne Samuelsson.

Vägverket driver för närvarande kampanj om trafiksäkerheten på Gotland. Tommy Wahlgren var moderator vid gårdagens seminarium på Suderbys herrgård.
Alkoholbruk i trafiken var ett tema som diskuterades. En fråga som kom upp var; om det verkligen är gotlänningar som kör rattonyktra eller om det är semestrande fastlänningar som fått olycksstatistiken att öka.
- Det är gotlänningarna i majoritet, som kört onyktra, slog Therese Malmström, vägverket region Stockholm, fast.
- Alkohol i trafiken är ett stort problem på Gotland. Det kan vi inte skylla på fastlänningarna, sade Hans Klintbom, styrelseordförande NTF Gotland.

Miljöansvarig
Nästa punkt på programmet handlade om hur upphandlare kan ställa krav på utförarsidans trafiksäkerhet och miljömål. Marie Wislow Andersson är miljöansvarig för transporter vid ett av Sveriges större livsmedelskedjor och berättade att företaget ställer vissa grundkrav på transportfirmor inför upphandlingar.
- Ingen villl tappa ett kontrakt på grund av att man bryter mot krav från upphandlare. Men vi yrkeschaufförer behöver hjälp av staten med kontroll att besluten efterföljs, vi lämnas för ofta i fred.Det finns en viss machokultur bland chaufförer. De vill inte sitta fast utan kunna hoppa ur lastbilen som de vill, påpekade Bengt Benjaminsson, representant för ett åkeriföretag i Dalarna.
Vägens riddare har många bottnar. Bilister är också människor.
Tommy Wahlgren kom med ett oväntat påstående:
- Gotlänningar är Sveriges sämsta bilförare. Om du ligger på en raksträcka och du vill köra om framförvarande bil. Om bilen släpper förbi dig - är det garanterat en fastlänning. Om föraren istället går ut en halvmeter till vänster - så är det en gotlänning. Varför kör de så dåligt?, frågade han.

Falsk trygghet
Lägre trafikintensivitet på vinterhalvåret invaggar gotlänningar i falsk trygghet, trodde någon. En annan ansåg att de smala vägarna på ön gör att man kan hamna i diket vid omkörning.
Vägverkets kampanj att sänka hastigheten när de möter och kör förbi skolskjutsar diskuterades. GA har tidigare skrivit om projektet.
- De bilister vi från Motormännen har kommit i kontakt med känner till 30-kampanjen. Men flera har sagt att varningsskyltarna på skolskjutsarna kan vara släckta eller så stängs inte det blinkande ljuset av mellan hållplatserna, sade Göran Eriksson, ordförande för Motormännens lokalklubb på Gotland. Bussförarna å sin sida har i vägverkets djupintervjuer påtalat att föräldrar måste ta större ansvar för sina barn när de åker skolskjuts.
Vägverkets kampanj att informera gotlänningarna till att tänka mer trafiksäkert kommer att fortsätta.
Hitintills har projektet kostat svenska staten omkring 500 000 kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om