Gotlänningar vill ha pizza

Sugen på en pizza?
Då är du inte ensam.
Nyårsdagen är stora "pizzaätardagen".
Och på Gotland gör man inget undantag.

Foto:

Gotland2012-01-01 14:10

Det är bråda dagar för öns pizzerior. För faktum är att många pizzerior aldrig säljer så många pizzor som just under nyårsdagen.

Enligt statistik från onlinepizza.se fördubblas pizzaförsäljningen under just nyårsdagen.

På Kvarteskrogen Gråbo har man inte ens tid att prata i telefon, inte för mer än att ta emot beställningar.

- Du får ringa sedan. Jag har inte tid, säger en stressad pizzabagare.

På pizzeria Tigris i Visby har man fått ta in extrapersonal.

- Vi är sju personer som arbetar idag. De är vi aldrig annars, säger Hamade Ibrahim, ägare till Tigris.

För honom är nyårsdagen rena rama guldgruvan. Då har bantande gotlänningar fullständigt förträngt allt vad dieter heter och nyårslöftet om ett sundare liv har slängts all världens väg.

I stället vill man ha fet och enkel mat.

- Jo, så är det. Man vill ha något lätt och slippa laga maten själv. Är man dessutom bakfull vill man ha fett. Och så är nog många väldigt trötta på allt vad julmat heter också, säger Hamade Ibrahim.

Han har inte en aning om hur många pizzor han och kollegorna kommer att baka idag, men det blir hundratals. För sedan pizzerian öppnade vid lunch har det inte varit en lugn stund.

- Så kommer det vara hela dagen och ända fram till stängningsdags, siar han.

Den pizza som går bäst just på nyårsdagen är kebabpizzan, precis smo övriga svenskar vill gotlänningen också ha det.

- Fast idag säljer vi bra av alla pizzor som har kött, säger Ibrahim Hamade.

Populäraste pizzorna:

* Egen variant, 41%

* Kebabpizza, 18%

* Vesuvio, 10%

* Capricciosa, 8%

* Hawaii, 7%

Källa: onlinepizza.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om