Gotlänningar läggs oftare in för vård

Gotlänningar läggs oftare än andra svenskar in på lasarettet.Nu vill sjukvårdsdirektören ta reda på varför. Resultatet blir förmodligen en minskning av antalet vårdplatser i Visby.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2008-03-17 04:00
På Gotland vårdades nästan var femte gotlänning på lasarett under 2006. Det är proportionellt sett fler som skrivs in på lasarett, än i något annat landsting. Dock stannar inte gotlänningarna längre på lasarettet än på andra håll.
Hälso- och sjukvårdsdirektören Ann-Christin Kullberg kan än så länge bara spekulera i varför det ser ut som det gör på Gotland.
- Alla beslut om inläggningar tas på akutmottagningen. På större sjukhus görs de oftare av specialister, men här i Visby är det inte alltid så. Kanske det är en orsak, säger hon.

Inte riskfritt
Ann-Christin Kullberg säger också att det kan handla om samarbetet ute på de särskilda boendena, mellan sjukvården, primärvården och äldreomsorgen.
- Det kan också ha att göra med tradition, vårdpersonalen kanske inte vill skicka hem människor ända till Sudret eller till Fårö.
Hon säger att förvaltningsledningen nu ska se över rutinerna och inrätta observationsplatser på akutmottagningen.
Följden blir förmodligen färre vårdplatser på lasarettet. Beslut fattas redan i vår.
Ann-Christin Kullberg tror inte att det behöver bli sämre för gotlänningarna med färre vårdplatser. Hon hänvisar till problem med till exempel antibiotikaresistens och säger, något förvånande.
- Det är inte riskfritt att ligga på lasarettet.
Statistiken över "vårdkonsumtionen" 2006 i 13 olika landsting, inklusive Gotland, visar också att den totala kostnaden för hälso- och sjukvården, inklusive tandvård och politisk verksamhet, är högst på Gotland. Här kostar allt detta 21 280 kronor per invånare.
Lägst utgifter har Halland med drygt 17 000 kronor.

Skatteutjämningssystem
Ann-Christin Kullberg säger att anledningen till att det är dyrare på Gotland är att ön håller ett akutsjukhus för en förhållandevis liten befolkning.
- På fastlandet slår man ihop lasaretten och där har man inget akutsjukhus för 58 000 invånare.
Hon säger också att gotlänningarna för den skull inte betalar mer än andra för sin sjukvård, eftersom ett skatteutjämningssystem träder in. Gotland får närmare 100 miljoner kronor för att jämna ut kostnaderna.
Statistiken visar också att gotländska läkare är duktiga på förskrivning av läkemedel.
Vad gäller mediciner toppar Gotland listan vad gäller utskrivna antiinflammatoriska mediciner, medan ön hamnar långt ner när det handlar om recept på antidepressiva läkemedel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om