- Jag tycker att det är kul att tävla överhuvudtaget, spänningen och att få mäta sig mot andra, säger Gustaf Kristiansson.
65 lag deltog i tävlingen och skickade in recept på en lunch för maximalt 20 kronor och en á la carte-rätt för maximalt 40 kronor, med 60 procent djupfrysta råvarorna.
Lag Smaklöses rätter, en lunch med kycklingfärsburgare, ljummen potatissallad och syrlig apelsinvinägrett och en á la carte med torrmarinerad lax med couscousfylld norirulle, varm melonsallad och yoghurt med honung och lime, föll juryn väl i smaken och laget gick som ett av sex lag vidare till final.
- Vi tänkte nytänkande, fräscht och ganska nyttigt, säger Jenna Karlström.
- Kyckling är ju också mångkulturellt, det äts i alla länder, säger Gottfrid Sigsarve.
Genrep
Vid finalen på måndag kommer laget ha totalt två timmar på sig att laga sju portioner av de båda rätterna och den sista tiden har de tränat flera gånger i veckan för att finslipa tekniken.
På fredagen var det genrep i köket i Desideria och trots att en viss nervositet inför finalen börjat infinna sig, såg det ganska lugnt ut.
- Tiden räcker bra till, säger Gottfrid Sigsarve.
- Och vi är välorganiserade, säger Gustaf Kristiansson.
Läraren Tina Oldenburg är lagets coach.
- Deras styrka är att de är oerhört målmedvetna. När vi jobbar tillsammans tar de till sig av kritik och kan ändra på saker, säger hon.
Inför finalen har hon några ganska enkla, men viktiga råd att ge dem.
- Ta det lugnt, kolla temperaturer och smaka av, smaka av, smaka av, säger hon.
Finaldags
Söndag morgon åker laget upp till huvudstaden, med som stöd finns hela klassen och på måndag är det tävlingsdags.
Då gäller det att imponera på juryn, som består av bland andra Årets kock 2007 Tommy Myllymäki, Operakällarens kökschef Stefano Catenacci och skolminister Jan Björklund.
Första pris i tävlingen är, förutom äran, en gastronomisk studieresa till Frankrike, men oavsett hur det går i tävlingen råder det inget tvivel om att den gotländska trion har en framtid vid spisen.
- Det finns så mycket möjligheter och det kommer alltid att behövas kockar. Man lär sig nya saker hela tiden, säger Gustaf Kristiansson, som efter studenten ska arbeta på Wisby Strand.
Gottfrid Sigsarve ska arbeta på Holmhällar i sommar och Jenna Karlström beger sig till Västkusten och Käringön.