1055 personer i landet har intervjuats om sin syn på infrastruktur och hur de påverkas om den inte fungerar.
Resultatet visar att svenskarna är utsatta, endast 15 procent anser sig ha tillräcklig beredskap. Tvärt emot den allmänna uppfattningen är norrlänningarna de som är minst förberedda inför en kris. I Norrland anser sig endast nio procent ha tillräcklig beredskap. Det kan jämföras med Småland, Gotland och Öland där 25 procent av befolkningen står redo.
– Det här resultatet säger en del om hur väl vi har vant oss vid en fungerande infrastruktur. Att så många känner sig oförberedda inför en utsatt situation kan vara ett bevis på att man inte är särskilt orolig, även om vi vet att kraven är och ska vara höga på att allt ska fungera, säger Alf Engqvist, vd för Infratek Sverige.
Varannan svensk anser att de vid en krissituation skulle klara sig i maximalt en vecka på de förnödenheter de har i hemmet i dag. 21 procent uppger att de skulle klara sig i upp till två veckor och endast fem procent att de skulle klara sig mer än två månader.
Värme och rinnande vatten är funktioner som svenskarna skulle tycka vara riktigt jobbigt att vara utan, men allra värst skulle det vara om elen slutade att fungera. Inträffar det är många svenskar dessutom dåligt rustade. Nio av tio har förvisso ficklampa och värmeljus hemma men endast var tredje har ett lager av konserver och annan mat som klarar längre förvaring. 42 procent har gaskök eller liknande men endast sex procent har lagrat stora volymer vatten på flaska.