Gotlänningar faller mest i Sverige

Fallolyckor fortsätter att vara den i särklass vanligaste skadeorsaken till sjukhusinläggning i Sverige. På Gotland fick 568 personer uppsöka vård till följd av en fallolycka förra året.

Den vanligaste åkomman vid fallskada är lårbensfraktur visar ny data från Socialstyrelsen.

Den vanligaste åkomman vid fallskada är lårbensfraktur visar ny data från Socialstyrelsen.

Foto: ERIK G SVENSSON/Arkiv

Gotland2020-10-02 07:03

Denna veckan pågar nationella fallförebyggande veckan i Sverige. På Gotland uppmärksammas den genom projektet "Trill int ikull" som genomförs för åttonde året i följd för att sprida kunskap och information om hur man kan förebygga och minska antalet fallolyckor. 

– Ser man till statistiken så ligger vi på Gotland generellt högt upp sett till antal individer som faller. Det behöver inte vara att folk dör till följd av skadan utan får andra problem till följd av olyckan. Det är ett stort problem och risken ökar i stigande ålder. Därför lyfter vi det här och belyser olika åtgärder man kan göra för att förebygga att det inträffar, säger hälssamordnaren Ellinor Björkman.

Drygt 69 000 personer lades in på sjukhus på grund av fallolyckor 2019, visar nyligen publicerad statistik från Socialstyrelsen. Av dessa skedde 568 på Gotland. Sett till antalet olyckor per 100 000 invånare toppar Gotland listan och har dubbelt så många olyckor som Uppsala län. 

– En del i svaret till att det ser ut så är att vi på Gotland har en högre andel äldre personer än i tillexempel Uppsala. Efter 65-års ålder stiger risken markant för fallolyckor, säger hon. 

Arbetet med att sprida kunskap om hur man kan förbygga fallskador sker året om på Gotland. Bland annat finns det balansträningsfilmer som finns tillgängliga via Region Gotlands hemsida. Vidare gör också hemsjukvården riskbedömningar i hemmiljön. 

– Det sker mycket runt om på hela ön som är fallförebyggande även om man kanske inte tänker att det är det man gör. En promenad kan vara fallförebyggande också, säger hon. 

Hälsosamordnaren menar att man jobbar enligt olika spår när det kommer till fallförebyggande arbete. En del är träning och motion. En annan del är kosten. Man har sett att undernäring är en bidragande orsak till fallskador.

– Även om du är 90 år kan du fortfarande öka din muskelstyrka med 50-200 procent. Det är viktigt att ha med sig att det aldrig är för sent att börja röra på sig, säger hon. 

Sett över tid har sjukhusinläggningarna till följd av fallolyckor minskat sedan 2001. Mellan 2018 och 2019 skedde ingen betydande förändring i antalet olyckor. Enligt statistiken från Socialstyrelsen visas att något fler kvinnor faller än män. 58 procent av fallen som ledde till sjukhusvistelse förra året stod kvinnor för. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!