Gotlandstrafik i Oxelösund? Nej tack!
Oxelösund är inte intresserat av färjetrafik till Gotland - och det har man talat om för Rikstrafiken både med e-post och i telefon.- Vi har beslutat att prioritera godstrafiken, säger hamnbolagets vd Erik Zetterlund.
Oxelösunds Hamn AB bestämde sig redan 2005 för att prioritera godstrafiken. Färjeterminalen som utnyttjades i Polentrafiken under 90-talet används i dag till gods. Trots det räknar Rikstrafiken med Oxelösund, eftersom man visat ett "generellt intresse" för Gotlandstrafiken.
Men om Oxelösund ska vara enhamnsalternativ krävs stora investeringar. En ny terminal behöver byggas, och ett färjeläge. Det krävs snabba besked också. Med projektering och planfrågor räknar Erik Zetterlund med minst två års arbete.
Och varifrån ska pengarna komma?
- Ingen aning. Eftersom vi meddelat att vi inte är intresserade av Gotlandstrafiken har vi haft mycket liten kontakt med Rikstrafiken. Jag visste inte ens att utredningen var klar, säger Erik Zetterlund.
I Oskarshamn har kommunen beslutat att med egna pengar bygga en ny terminal och muddra i hamnen. 200 miljoner kronor beräknas satsningen kosta, och hamnchefen Claes Winquist är inte orolig för framtiden.
"Rent utspel"
- Rikstrafikens utspel är ett rent utspel, säger han.
Claes Winquist är övertygad om att allt blir som vanligt, och att utredningen blir ytterligare en i raden som läggs till handlingarna utan åtgärd.
- Det görs en ny utredning inför varje upphandling. Hur många gånger har vi varit med om det här? Och så blir det till slut som det alltid har varit, säger han.
I utredningen utpekas Västervik som ett alternativ till Oskarshamn. Men Claes Winquist tror det är en dyr lösning.
- Jag förstår inte hur Västervik kan säga att de har allt som behövs. Där måste man bygga en ny terminal och spränga bort två miljoner ton sten i farleden för att de stora färjorna ska komma till kaj. Det har de inte råd med, säger Claes Winquist.
Låst läge i Nynäs
Rikstrafiken har i sin utredning tittat på sju hamnar: Oskarshamn, Västervik, Norrköping, Oxelösund, Nynäshamn, Södertälje och en Stockholmsbaserad hamn.
När det gäller Nynäshamn pekar man på en rad problem. Färjeterminalens kapacitet räcker inte till under högsäsong.
Bakslag
Den lösning som diskuterats, att bygga en ny godshamn så att Polentrafiken kan flytta för att ge plats för Gotlandsfärjorna, fick ett rejält bakslag förra månaden då miljödomstolen sa nej till godshamnen.
Ärendet är överklagat.
- Jag har i nuläget inga kommentarer att ge till utredningen, säger Peter Engsås vid Stockholms hamnar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!