Gotlandsläkare dementerar uppgifter om dödsfall på ön
- Det är inte fler av dem som drabbas av hjärtinfarkt på Gotland som dör än i övriga landet.Det säger Lars Gustafsson, överläkare vid medicin- och rehabkliniken och medicinskt ledningsansvarig för hjärtsjukvården vid Visby lasarett, med anledning av de uppgifter som nu publicerats i det nationella kvalitetsregistret som kallas Riks-Hia.
Enligt de uppgifter som nu publicerats så dör tio procent av dem som behandlats för akut hjärtinfarkt inom 30 dagar, jämfört med sex procent i landet.
- Men ser man på siffran för de senaste nio åren så hamnar vi på sju procent, säger Lars Gustafsson.
Jämför kvalitet
Det är inte alla hjärtinfarkter som registrerar i kvalitetsregistret, utan enbart dem som vårdats på hjärtintensivavdelningen. Många med hjärtinfarkt vårdas eller upptäcks på vanliga vårdavdelningar.
- Men det är ändå ett bra och viktigt register där vi som litet sjukhus kan jämföra oss med andra sjukhus i landet när det gäller insatser och kvalitet.
Alternativ lösning
I övriga landet arbetar man allt mer med akut kranskärlsutvidgning. När någon drabbas körs de direkt till ett sjukhus där denna utrustning finns, men på Gotland finns den inte.
- Det krävs ett visst antal patienter för att kunna upprätthålla kvaliteten och det når vi inte här, säger Lars Gustafsson. Däremot har vi möjlighet att använda sådan utrustning på fastlandet, men då krävs det att patienten kommer dit inom två timmar och det är oftast en omöjlighet.
Kranskärlsröntgen används allt mer i landet medan Gotland ligger kvar på samma nivå som tidigare, vilket i realiteten innebär att vi halkar efter.
Som ett alternativ till akut kranskärlsutvidgning används propplösande behandling.
Och den ges ofta direkt i ambulansen.
- När det gäller dödligheten har det visat att det inte gör så stor skillnad. Däremot är risken för en ny infarkt mindre efter kranskärlsutvidgning än efter propplösande behandling. Och där finns mer att göra, säger Lars Gustafsson.
Halvering
- På Gotland används också vissa läkemedel mindre än i övriga landet, till exempel blodfettssänkande. Orsaken till det skulle vi behöva titta närmare på, fortsätter Gustafsson.
Dödligheten i hjärtifarkt har närmast halverats på senare år i takt med att behandlingsmetoder och mediciner utvecklats.
Under 2003 och 2004 vårdades 115 personer på hjärtintensiven för hjärtinfarkt.
Under dessa två år var det elva patienter som avled inom 30 dagar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!