Gotländskt virke i "Spökskeppet"
Gotländskt virke har påträffats i det unika holländska 1600-talsvraket "Spökskeppet".- Det här pekar på export av gotländskt virke. Det är förvånande, säger marinarkeolog Johan Rönnby.Nya rön om det välbevarade vraket innebär möjligheter inom forskningen.
Gotländskt virke. Furuplankan som bärgats från det holländska 1600-talsvraket nära Sandön visade sig vid undersökningen komma från Gotland. Copyright: Deep sea productions. Bild från inslag i Rapport.
Foto: Tillfälliga Fotografer
Gotländskt virke
- Vraket är enormt välbevarat, bättre än Vasa, säger marinarkeolog Johan Rönnby, docent i marinbiologi vid Södertörns högskola.
Än har inte orsaken till haveriet kunnat utredas när det i stort sett intakta fartyget undersökts. Däremot har kameraförsedda robotar kunnat registrera detaljer. Dit hör blomsterornament och sniderier som föreställer figurer i gamla testamentet, men även muslimska krigare.
- Kamerorna har till och med kunnat ta bilder inne i kaptenens kajuta, där står en gammal sjömanskista kvar. Det är otroligt häftigt, säger Johan Rönnby.
Analysen av den träplanka som bärgades från vraket visar nu på att den med största sannolikhet består av gotländsk furu. Fartygstypen byggdes i Holland, och fyndet pekar nu på att gotländskt virke kan ha exporterats för försäljning som båtvirke i Holland. Något som Johan Rönnby inte stött på tidigare i sitt arbete.
- Det är naturligtvis ett spår vi får följa upp, säger Johan Rönnby.
"Spökskeppet" upptäcktes 2003 när filmföretaget Deep sea productions och mätföretaget Marin mätteknik sökte efter den svenska DC 3:an. Undersökningen av vraket har gjorts med hjälp av två kameraförsedda robotar och en ljusrigg som skickats ned till skeppet.
Det fortsatta forskningsarbetet har genomförts i samarbete med filmbolaget och företaget som specialiserat sig på djuphavsundersökning. I går kväll visades ett program om undersökningen av fartyget i Vetenskapsmagasinet.
Nu väntar nya fältarbeten och en mer omfattande filmproduktion om vraket. Samarbetet fortsätter och till sommaren är planerna att komma närmare vraket med en fjärrstyrd miniubåt. Målet är också att dykare ska kunna komma ner till fartyget, men för det krävs avancerad djuphavsdykning med dykarklocka. Holländska staten visar stort intresse för vraket, och förhoppningen är att det så småningom kan bärgas, berättar Johan Rönnby.
- Vi hoppas att det här ska kunna bli verklighet, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!