Gotländskt kött till USA
En ombyggnad av Scans slakteri i Visby skulle ge gotländskt kött en ny marknad i USA.Frågan, som varit vilande sedan styckningen lades ner i april, diskuteras av Scans ledning i dag.
- Det blir rätt omfattande, konstaterar slakteriets platschef Kurt Hallbom, som inte vill berätta vad arbetet beräknas kosta.
Efter en ombyggnad skulle slakteriet i Visby kunna leverera kött för styckning till Scans anläggning i Kristianstad, som i nuläget är den enda Scananläggning som uppfyller de amerikanska kraven. En ny marknad skulle öppna sig för gotländskt kött.
- Det gäller inte bara USA, fler andra länder tillämpar de amerikanska kraven. Japan och Ryssland bland annat, säger Kurt Hallbom.
Men jakten på nya marknader är - för Visbyslakteriets del - inte avgörande för överlevnaden. Sedan april styckas inte gris- och nötkött i Visby, men den förändringen har inte påverkat slakten negativt.
Klarar budget
- Nej, vi kommer att klara den budgeterade årsvolymen för nöt, gris och lamm, säger Kurt Hallbom.
Det innebär att ett 60-tal slaktare har sysselsättning, plus ytterligare 5-6 som har jobb med lammslakten ända fram till jul.
Några av dem som slutade i april har sommarjobbat på slakteriet, och för närvarande går nio styckare en utbildning till slaktare.
Däremot har Scan inte lyckats hitta några nya hyresgäster till de lediga lokaler som finns i slakteriet på Österby,
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!