Gotlandskrögaren som satsar på lokala råvaror

50 kvadrat tillhör det absoluta toppskiktet bland Sveriges restauranger. På torsdagen utsågs krogen till en av Sveriges omkring 30 guldkrogar - för andra året.

Gotland2009-02-06 04:00
- Vi satsar på lokala råvaror. Att gå och käka en middag hos oss är som att göra en kulinariskt resa över hela ön, säger Fredrik Malmstedt som äger krogen tillsammans med sambon Laila Löfkvist.
Nu räcker det inte på långa vägar för att guiden "Sveriges bästa bord" ska ge krogen den högsta av utmärkelserna.

Helhetsupplevelse
- Förutom god mat får gästerna bra service, en vinlista med stor bredd och de får sätta sig vid ett bord dukat med linne. Vi bjuder på en helhetsupplevelse.
Modern europeisk mat med rustik elegans är Fredrik Malmstedts beskrivning av sin restaurang.
- Jag gillar gammaldags traditioner men lagar och presenterar maten på ett modernt sätt och gör rätterna lite roligare. Det gotländska ska framhävas.

Bra råvaror
Fredrik Malmstedt gillar bra råvaror och de hittar han på Gotland men någon älsklingsrätt har han inte.
- Jag gillar vällagad mat och det kan vara allt från stekt fläsk till grillad piggvar med ostron och champagnesås.
Smakrik crème med hög intensitet gjord av potatis, rotselleri och morot hör till mat han gillar.
För att bli en bra kock måste man ha ett stort intresse för mat och inte bara laga mat man själv gillar.
- Det gäller att vara lyhörd för vad folk vill ha och presentera rätterna på ett bra sätt.

Är ett kvitto
Att klassas som guldkrog är förstås jätteviktigt för ett företag.
- Det är ett kvitto på att det vi gör är bra och vi är ensamma om utmärkelsen på Gotland, säger Fredrik Malmstedt.
- Det här gör att folk hittar till oss och vi får fler gäster.
50 kvadrat har tidigare rankats som både guld- och silverkrog. 2005 blev 50 kvadrat Årets krog. Det är en utmärkelse som bara en får varje år .

Eget pris
- Ett eget pris är det mest beundransvärda. Det delas ut till någon som gjort något bra för svensk gastronomi i Sverige, säger Fredrik Malmstedt.
På torsdagen fick 50 kvadrat ta emot priset i Göteborg. Med från Gotland var också Donners brunn, Krakas Krog och Smakrike Krog som alla fick utmärkelsen Silverkrog och finns med i guide som "Sveriges bästa bord" ger ut.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om