Gotlandskockar som tävlar i VM

Snart ska det militära kocklandslaget tävla i VM i Luxemburg och inte mindre än tre gotlänningar finns representerade i laget som siktar på guld både i kallkök och i varmkök.

Gotland2006-10-25 06:00
Team Culinare, det militära kocklandslaget, består av 16 kockar under ledning av Conny Andersson.
- Laget består av folk från Skåne, ut till västkusten, till Gotland och upp till Östersund, det är i princip regementsanknutet, säger Peter Svensson, den enda av de tre gotlänningar som ingår i laget, som fortfarande är anställd av försvarsmakten.
Tillsammans med Joachim Larsson, som under tio arbetade år som köksmästare på P18, lottan Eva Alvenheim lottan, som driver Burs kafé och de andra lagkamraterna, laddar han nu upp för det stundande VM:et i Luxemburg.
Den 19 och 21 november, ska de tävla i kallkök respektive varmkök, mot elva andra militära landslag.
- Det är annorlunda med kallkök för det är mycket kemi, teknik och färgkombinationer. När vi kör varmkök är det skarpt läge och vi kör ut mat till 100 personer på tre timmar, säger Joachim Larsson.
Det svenska militära kocklandslaget har funnits sedan år 2000, till en början fick bara officerare ingå i laget, men senare öppnades även för andra inom försvaret.
- För min del tyckte jag att det började bli lite enformigt, jag har jobbat i det civila på restaurang innan och trodde att det skulle bli jäkligt utvecklande och det har det verkligen varit, säger Joachim Larsson.

Guld är målet
Laget har tidigare tävlat två gånger i OS och en gång i VM och ständigt förbättrat sina resultat.
- Fösta året tog vi ett brons och ett silver, likadant andra gången vi var nere och 2004 tog vi ett silver och ett guld. Målsättningen nu är naturligtvis att ta två guld, säger Peter Svensson.
Inför VM är lagmedlemmarna mer laddade än någonsin.
- Det känns helt annorlunda om man jämför med de tidigare gångerna, vi är mycket mer förberedda, säger Eva Alvenheim.
- Det känns jättebra, nu känns alla rätter bra och det ser riktigt proffsigt ut. Det är mycket mer hantverk på tallrikarna nu, säger Joachim Larsson.

Trerätters
Den trerättersmiddag som Team culinare kommer att laga vid VM består av en mandelsoppa med grissini, tonfisk på blomkålsterrin och havskräftsstjärtar stekta i vitlöks- och örtsmör, med fikon och apelsinreduktion till förrätt, rådjursytterfilé, potatiskaka med tre sorters lök, palsternackspuré, smörkokat rödbetor, sås på äppelcidervinäger och oxmärg på örttoast, som varmrätt.
Till dessert blir det jordgubbsglass med chokladtryffel, vaniljbrulé med lakritskula, sockerspiral och en strut fylld med fruktsalsa, samt en aprikossås.
- Vi kommer hinna köra menyn sju gånger och förfina den. Då arbetar vi under samma förutsättningar som på tävlingen, så realistiskt som möjligt, säger Peter Svensson.
I tävlingen bedöms allt från ekonomi och hygien till smak och estetik.
- Det är viktigt att man visar för domarna att man kan göra allt, som glass, säger Joachim Larsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om