Gotländske kocken Luqaz till final – "Jag vill ha guld"

I två dagar har kocken Luqaz Ottosson tävlat i Årets Kock 2021. Efter intensiva dagar med matlagning och teoretiska prov fick han på onsdagen beskedet att han är en av åtta som gått vidare till årets final.

Luqaz Ottosson (längst till vänster) är en av åtta finalister i Årets Kock 2021.

Luqaz Ottosson (längst till vänster) är en av åtta finalister i Årets Kock 2021.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Gotland2021-06-17 11:03

Under tisdagen och onsdagen har Luqaz Ottosson tävlat i Årets Kock på Stockholms Hotell & Restaurangskola och under gårdagskvällen kom beskedet. Luqaz kom på plats fyra och knep därmed en av de åtta finalplatserna.

– Det känns jätteroligt att gå vidare, det har varit tidiga morgnar och långa dagar så skönt att ta sig till final, säger Luqaz Ottosson. 

Som vi berättade häromdagen var Luqaz en av de 16 som tagit sig vidare från första kvaldagen och nu står det även färdigt att han är klar för finalen.

– I tisdags tävlade jag med en chansning. Jag sökte in med en kall rätt och det tyckte även juryn var en chansning. Jag vet inte om någon sökt in på en kall rätt förut men det känns bra att kunna imponera med en chansning, säger Luqaz Ottosson. 

Luqaz kom på plats fyra efter båda dagarna men ingen visste på förhand hur första dagen gick eller hur den andra dagen skulle se ut. 

– När vi startade på onsdagen visste vi bara om vi gått vidare eller inte. Vi visste inte om vi var den som hade fått mest eller minst poäng, så det var bara att ladda om för en ny dag.

Dag två inleddes med att kockarna skulle göra en råvarukorg. De skulle servera två rätter, en kall och en varm, med röding och gös. Till rätterna skulle det också vara vit sparris på den ena och grön sparris på den andra.

– Det var en rolig och svår utmaning, kort om tid att välja varor och sedan skulle den kalla rätten stå klar efter en timme och fyrtiofem minuter, säger Luqaz Ottosson. 

I en intervju tidigare under veckan berättade Luqaz att han inte hoppades på fisk under andra dagen, men trots det presterade han ändå ett bra resultat.

– Vi har inte fisk på samma sätt på Gotland, jag föredrar att jobba med kött och rotfrukter. Den varma fisken var kanske den rätt som gick mindre bra under dessa dagar.

Redan nu börjar uppladdningen för den livesända finalen den 16 september, där en av rätterna ska vara en varm rätt med gul lök som huvudråvara. 

– Jag hoppas att min rutin ska underlätta i finalen. Att det blev gul lök är också roligt, jag har bra relation med Stora Tollby så nu börjar förberedelserna, säger Luqaz Ottosson.

Luqaz som gör sin femte tävling och tredje final har målet inställt.

– Förra året kom jag fyra. I år vill jag ha medalj, jag vill ha guld, avslutar Luqaz Ottosson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!