Gotländske Danne Persson sprider ljus över Melodifestivalen
Han har tagit ledigt i dag när vi träffas på konditori Norrgatt, ett stenkast från barndomshemmet på Lummelundsväg. Som 13-åring drömde han om att bli pilot.
- Jag brukade cykla ut till flygfältet och titta. Ibland fick jag följa med på en flygtur. När mamma frågade: varför kommer du sent till middagen?
- Jag har varit i Norrköping, svarade jag!
Därefter ville han bli simmare och efter det var det Fältbiologerna som lockade.
Musik har däremot alltid varit en passion.
- Jag kan inte spela något instrument men jag har alltid varit teknikintresserad. Som femtonåring hjälpte jag till med både ljud och ljus vid gruppen Miklagårds framträdanden. På så sätt fick jag vara med och påverka showen.
- En ljudtekniker ska ha perfekt hörsel, det har inte jag. Det blev mer och mer så att ljussättning föll på mig. Jag bildade firma. En gång hyrde jag en ljusutrustning av ett företag i Stockholm. De blev så imponerade av att jag återlämnat materialet i ett tydligen ovanligt ordningsamt skick att jag fick min stora chans. Jag fick åka med som ljustekniker på Europes 1985-års turné.
Dan Persson tog väl vara på sin chans och skapade sig ett respekterat namn i musikbranschen.
Det har blivit många artistshower och evenemang under åren. Han har arbetat med Ainbusk Singers.
- De litar på mig. Jag har fria händer.
I Melodifestivalen är upplägget styrt av andra.
- En ljusdesigner bestämmer var lamporna ska hänga, ljusets färger och om det ska finnas grafik med. Tre veckor innan tävlingen börjar har ljuset redan prövats och förprogrammerats i en dator. Men sedan tar jag över hur lamporna tänds och rörs. Jag har gjort åtta Melodifestivaler och fyra Eurovisionsfestivaler. Oftast är vi samma gäng som arbetar tillsammans, vi lever som i en stor familj.
Har det inträffat något oväntat, skandalartat under tävlingarna?
- Jag sitter koncentrerad vid ljusbordet mitt i salongen och missar alla intriger bakom scenen. Visst hör man historier men jag glömmer bort dem direkt. Däremot håller vi personal ofta på med practical jokes fast aldrig med publik i lokalen och aldrig under en sändning.
- Däremot kan det uppstå problem med utrustningen ibland. I finska Kemi ljussatte jag en isdans men det kom hela tiden snö i lamporna så de sprack ideligen.
- Ett starkt minne har jag från OS i Lillhammer 1994. Jag satt vid ljuskontrollen vid hoppbacken. Plötsligt var vi inringade av ett dånande och fantastiskt sprutande färgspel.
- Håret reste sig på armarna. Norrmännen hade glömt att berätta att de skulle provköra fyrverkeriet.
Dan Persson arbetar utanför Gotland omkring 200 dagar per år.
- Det är ett omväxlande kreativt yrke. Ena dagen jobbar jag med en företagsfest i Visby. Nästa ljussätter jag en skyskrapa i Istanbul.
Nästa projekt blir dock på hemmaplan. Han ska som konslut hjälpa till vid ljusinstallationen i kongresshallen Wisby Strand.
- Kongresshallen behövs verkligen på Gotland. Jag känner till företag och organisationer som velat lägga konferenser på Gotland men som avstått eftersom man saknat bekväm lokal med uppdaterad teknik.
Det blir ingen resa till Eurovisionsfestivalen i Finland.
- Jag fick en förfrågan om jag ska vara med i Helsingfors men jag har tackat nej. Min fru tyckeratt jag har varit borta för mycket.
Vann rätt låt i Melodifestivalen?
- Absolut. The Ark var bäst.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!