GotlÀndska rÄvaror nÀr Tina lagar mat för kineser och amerikaner

Med ett stup ner mot Östersjöns vatten bara nĂ„gon meter bakom ryggen stod i gĂ„r Tina Nordström och lagade mat vid Högklint. NĂ€sta höst ska amerikaner och kineser lĂ€ra sig att laga Tinas mat via tretton matprogram som spelas in pĂ„ olika platser i Sverige. Programserien heter "New Scandinavian Cooking".
Ett av programmen spelas just nu in pÄ Gotland. Under fyra dagar skapas ett 30 minuters program om Gotland och om matlagning med gotlÀndska rÄvaror.

Gotland2004-08-05 04:00
Genom programserien kommer den sÄ populÀra tv-kocken Tina Nordström att bli en ambassadör för Sverige i tvÄ av vÀrldens största lÀnder samt i en del europeiska lÀnder. GA trÀffade henne i gÄr under inspelningarna av sjÀlva matlagningsdelen i programmet.
Platsen var "GetsvÀltan", avsatsen som man kommer till via en brant trÀtrappa ner frÄn Högklint. DÀr, i högsommarvÀrmen, spelade norska bolaget Nett-tv in nÀr Tina Nordström, populÀr bÄde hos svensk och norsk tevepublik, lagade till tvÄ goda sallader med hjÀlp av gotlÀndska rÄvaror.
<span class=MR>SalmbÀr i sallad</span>
Ingredienserna i den ena salladen Àr romansallad, spenat, fÄr-ost, russin, brödkrutonger och salmbÀr! En spÀnnande och annorlunda komposition. Den andra salladen bestÄr av marinerad lax och en coleslow.
Tina stÄr och lagar till salladerna allt medan hon pÄ engelska berÀttar för tittarna om maten. I vÄras fick hon Äka till i en liten by utanför Manchester i England, dÀr hon fick studera köksengelska.
­ Jag pluggar engelska hela tiden och försöker tÀnka pÄ engelska ocksÄ nÀr jag lagar maten. Jag tycker det Àr sÄ roligt att fÄ göra det hÀr jobbet. Ja, det Àr otroligt att fÄ göra den hÀr programserien.
­ Tidigare hade jag aldrig varit lĂ€ngre norrut i Sverige Ă€n till Östersund. Men dĂ„ Ă€r man ju bara i mitten av landet. Nu har jag fĂ„tt stĂ„ och laga mat i ishotellet i JukkasjĂ€rvi. Jag har lagat mat i Dalarna i midsommar och sĂ„ Ă€r jag nu hĂ€r pĂ„ Gotland. Jag har fĂ„tt se det bĂ€sta av Sverige, tycker Tina Nordström, som genom programmen blir nĂ„got av en ambassadör för Sverige.
<span class=MR>Norsk förebild</span>
­ Programmen görs enligt ett koncept som har tagits fram av norska bolaget Nett-tv. De hÀr programmen görs exakt pÄ samma sÀtt som en programserie som tidigare har sÀnts i norsk teve med en norsk kock, berÀttar Martin Sundborn, som var Tina Nordströms redaktör nÀr hennes svenska program sÀndes och som ocksÄ finns med nÀr den hÀr programserien görs.
Det Àr ocksÄ dÀrför som det norska bolaget producerar serien. Varje program inleds med en hej och vÀlkommen-sekvens. I programmet frÄn Gotland bestÄr den av att Tina Nordström kommer cyklande lÀngs stranden nedanför Lummelundsbruk.
Under den första inspelningsdagen, i onsdags, besöktes ocksÄ bonden Lars Assarsson i Tofta, som föder upp gutefÄr. Förutom sjÀlva matlagningen med lokala rÄvaror försöker man ocksÄ spegla lite av den plats eller omrÄde av Sverige som man har besökt.
Kanske fÄr kineser och amerikaner ocksÄ se nÀr Tina Nordström sprutar eld tillsammans med en gycklargrupp! Men riktigt sÀker pÄ detta Àr hon inte.
­ Jag har börjat att öva mig genom att spruta vatten, sÀger Tina med ett stort leende.
<span class=MR>FrĂ„n Abisko till Österlen</span>
Alla tretton programmen i matlagningsserien kommer inte att spelas in i Är. Programmet frÄn Gotland Àr det sjÀtte i raden. NÄgra spelas in först till vÄren nÀsta Är. "Inte sÄ kul att laga mat i snöyra", som Tina Nordström pÄpekade.
Det blir alltsĂ„ mat med Tina inramad av nĂ„gra av de vackraste platserna som Sverige har att erbjuda. Förutom Gotland kan till exempel nĂ€mnas Lappland med Abisko och ishotellet i JukkasjĂ€rvi, Stockholm, Dalarna, Skokloster och Österlen.
Svenska matprogram med Tina Nordström lÀr vi fÄ vÀnta pÄ. Hon Àr fullt upptagen med inspelningen av den hÀr serien och att göra en internationell karriÀr som tevekock. Efter 94 program och 400 recept i svensk teve kÀnde hon att det var dags att göra nÄgot nytt.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om