- Primörpremiären var ett projekt som avslutades i fjol. Nu måste kommersiella aktörer in, konstaterar Sten Johnsson vid Almi.
En ny projektledare är utsedd och stöd söks hos regionen för evenemanget som 2011 kallas Primörhelger.
-Primörhelger indikerar en utveckling av en enda primörpremiär till flera helger med primörtema. Det finns ju många primörer att uppmärksamma på Gotland, säger Sten Johnsson.
Som exempel pekar han på typiska gotländska delikatesser som kajp, ramslök, potatis, jordgubbar och sparris.
- Säsongen för vissa primörer börjar ju både före och efter Kristi himmelfärdshelgen och pingsthelgen. Sparrissäsongen tjuvstartar långt innan dess, exemplifierar Sten Johnsson.
Pär Wikström har utsetts som projektledare. Med bakgrund som kock har han sysslat med livsmedel i hela sitt liv. Senast som glassmästare när han rekryterades som ansvarig för fabrik och försäljning när Guteglass förra sommaren åter började tillverka glass i fabriken i Roma.
Primörpremiären startade i liten skala 2007 som ett samarbete med gotländska producenter, odlare, krögare och turistnäringen och bland annat Ölands skördefest som förebild. Projekt beviljades bidrag till och med år 2010. Därefter måste evenemanget klara av att stå på egna ben.
2008 utökades satsningen till två dagar i Kristi Himmelfärdshelgen och matmarknad på Wisby Strand. Kongresshallen var emellertid dyr och 2009 anordnades matmarknad utanför Almedalsbiblioteket och där inne en matboksmässa. Samtidigt utökades antalet dagar och satsningarna både på landsbygden och aktiviteter i Visby.
2010 års Primörpremiär sammanföll med Öppna ateljéer. En förlängd pingsthelg lockade då med mat och konst i Visby och på den gotländska landsbygden.
I år kommer arrangemanget att fördelas på tre helger i maj och juni med Almi Gotland tillsammans med Gotlands krögarförening som operativ huvudman för projektet Primörhelger.