GotlÀndska odlare smakade tyskt godis gjort av hampa

Benny Nilsson, Dan Malmros och Tomas Persson driver handelsbolaget Hampekraft och vill fÄ igÄng odling och förÀdling av industrihampan pÄ Gotland. De gjorde en resa till Tyskland för att se och lÀra hur man gör dÀr.

Gotland2004-05-05 04:00
NÀr de kom dit visade det sig att de hade goda rÄd att ge nÀr det gÀllde skörden, goda rÄd som tyskarna blev mycket tacksamma över.


Att man har alla möjligheter att göra förÀdlingsindustrin för industrihampan smÄskalig gör att den blir extra intressant för Gotlands del, tycker de tre i Hampekraft.
De har hushÄllningssÀllskapet bakom sig nÀr det gÀller att arbeta fram den hÀr nya grödan. HushÄllningssÀllskapet pÄ Gotland vill utvÀrdera möjligheten att Äterintroducera industrihampen med mÄlsÀttningen att revitalisera det gotlÀndska jordbruket och ge den gotlÀndska ekonomin en vitamininjektion
Under den hÀr första tiden innan Hampekraft har fÄtt igÄng nÄgon förÀdling har de tillsammans försökt ta reda pÄ sÄ mycket som möjligt om industrihampan.
<span class=MR>Tysklandsresa</span>
Ett sÀtt att ta reda pÄ mycket Àr att besöka lÀnder dÀr man har hunnit en bit pÄ vÀgen nÀr det gÀller att förÀdla hampan. Benny Nilsson, Dan Malmros och Tomas Persson Äkte följaktligen till Tyskland i Är för att besöka en fabrik och Àven se odlingar. NÀr de kom dit visade det sig att de hade goda rÄd att ge nÀr det gÀllde skörden, goda rÄd som tyskarna blev mycket tacksamma över. De tre gotlÀnningarna blev hjÀrtligt bemötta i Tyskland.
Inom det "gamla EU" finns det fabriker i England, Tyskland och Holland förutom i Frankrike. De tre i Hampekraft pÄpekar att det finns en fabrik i varje land som gÄr bra i dag.
I Tyskland framstÀller man fibrer till bilindustrin och strömaterial.
<span class=MR>LÄng tradition</span>
I Frankrike har man en lÄng tradition av att odla och förÀdla industrihampan.
NÀr det rÄdde förbud att odla hampan i andra lÀnder sÄ var det tillÄtet i Frankrike. Det mesta av den franska produktionen blir dock papper till att skriva pÄ eller emballagepapper. Det blir ett alldeles ypperligt papper av industrihampan.
Fram till 1950-talet tillverkades dollar- och pundsedlar av industrihampa.
I Tyskland odlas idag cirka 3000 hektar industrihampa. UngefÀr samma mÀngd odlas i England och Holland. I Frankrike dÀremot odlas hela 25000 hektar.
<span class=MR>Hampgodis</span>
SkĂ€let till att Hampekraft valde att resa till Tyskland var att de ville fĂ„ se bĂ€sta sĂ€ttet att ta reda pĂ„ hampan. I Tyskland fick de se mĂ„nga olika anvĂ€ndningsomrĂ„den. I affĂ€rerna kan man exempelvis köpa "HanfnĂŒsse" som Ă€r kanderade hampfrön. Faktiskt mycket gott!
I Tyskland fick de se den speciella skördetröska man anvÀnder i hampodlingarna.
Tröskan tar tillvara cirka hÀlften av fröna och fibrerna. SjÀlva har de kommit pÄ hur man ska kunna ta fram en maskin som lyckas ta hand om alla frön vilket innebÀr mycket pengar för odlaren.
De delade med sig av sina idéer till tyskarna som blev mycket glada­det handlade om tvÄ nya idéer nÀr det gÀller skördesidan.
Genom att göra resan behöver inte de gotlÀndska intressenterna "uppfinna hjulet pÄ nytt" utan kan istÀllet ta vid dÀr tyskarna befinner sig i dag.
Tyskarna har Ätta Ärs erfarenhet av hampodling och förÀdling. De sÄg inte gotlÀnningar som konkurrenter eftersom avstÄndet Àr sÄ stort.
Benny Nilsson, Dan Malmros och Tomas Persson berÀttar att de lÀrde massor under resan.
Delegationen. Den svenska delegationen med vÀrden, Bernd Frank, till höger.
Fiber. Balar med hampa pÄ sin vÀg att bli fiber och strö.
Besök. Fabriken i Tyskland som fick gotlÀndskt besök. Utanför fabriken syns pallar med strö.
Frön. I Tyskland fick gotlÀnningarna se mÄnga olika anvÀndningsomrÄden nÀr det gÀllde hampan.
I affĂ€rerna kan man exempelvis köpa "HanfnĂŒsse" som Ă€r kanderade hampfrön.Foto: ULF GLIMFALK
Hampskördetröska. GotlÀnningen Benny Nilsson (vit skjorta) tittar nÀrmare pÄ en skördetröska tillverkad för att skörda hampa
i Tyskland.Foto: Tomas Persson
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om