Det kraftiga jordskalvet, som mätte 6.3 på Richterskalan, skakade Christchurch i tisdags vid 12.30-tiden.
Samlingsplats
- Jag befann mig på mitt hotellrum på elfte våningen och hade lagt mig för att vila. Då började allting skaka. Jag höll mig i sängen och såg hur dörrarna svajade fram och tillbaka. Jag sprang ut i korridoren och in till min väninna Carolines rum. Vi bestämde oss för att ta en brandtrappa ner och sprang genom dammet.
De hann inte ens sätta på sig skor eller ytterkläder.
- Vi kom ner på gatan och såg hur husen rasade. Vi sprang iväg hand i hand och såg hur husen rasade över allt. Efter ungefär två kilometer mötte vi en dam som gav oss sin jacka och en kofta, hon sa åt oss att ta oss till närmaste park där det inte fanns några hus som kunde falla.
I parken träffade de två svenskar från den språkkurs Margareta och Caroline åkt ner för att gå på. De fick reda på att det fanns en uppsamlingsplats längre bort och började gå mot platsen. Barfota.
- Vi gick en och en halv timme. Längs vägen såg vi hur vattenledningar brast och det kom flera efterskalv under tiden. Det var hemskt. Känslan från skalven sitter fortfarande kvar i kroppen.
Vid uppsamlingsplatsen träffade de en Nya Zeeländsk kvinna som tog med sig svenskorna hem.
113 kroppar
- Hennes hus låg en bit utanför staden och var lågt. Det var mindre risk att det skulle rasa. Men det fanns ingen el och inget vatten. Vi hade fått lämna allt vi hade på hotellet.
Sedan dess har det varit mer än 100 efterskalv. Enligt den nya zeeländska polisen har 113 kroppar återfunnits, men dödssiffran förväntas stiga. Enligt uppgifter från australiska ABC saknas ännu 228 personer.
Margareta Sjöberg kunde senare ta sig till en militärflygplats utanför Christchurch. Hon och väninnan Caroline åkte fyra timmar med buss och kunde lämna katastrofområdet med ett militärt transportplan.
- Nu befinner vi oss hos några vänner i Auckland. Det är faktiskt min sons tidigare fritidsfröken vi är hos, i bland är världen bra liten. Våra tillhörigheter finns kvar på hotellet i Christchurch, men vi lever. Det är det som är viktigt.
Undantagstillstånd
Landets premiärminister John Key förklarade tidigare i veckan ett nationellt undantagstillstånd, efter vad som befaras vara den värsta naturkatastrofen i Nya Zeeland i modern tid.