Var femte gotländsk kvinna röker dagligen. Det är bara på Gotland och i Södermanland och Västmanland som andelen rökare är så många. 20 procent rökare ska jämföras med riksgenomsnittet för kvinnor: 16 procent.
Toppar snustoppen
Bland män är det snus som dominerar. Och bland de snusande männen är det gotlänningarna som märker ut sig: hela 33 procent, det vill säga var tredje man på Gotland, är snusare.
Inget annat län kommer ens i närheten av sådana tal. Riksgenomsnittet ligger på 20 procent. Tvåan på länslistan, Dalarna, hamnar på 26 procent.
Folkhälsan mätt
När statens folkhälsoinstitut redovisar riks- och regionsiffror över folkets hälsovanor så är det stort fokus på sånt som är dåligt för kroppen. 11 118 personer runt om i landet har fått svara på frågor om sina tobaksvanor, alkoholvanor, cannabisvanor, spelvanor, vikt, fysisk
aktivitet, stillasittande fritid samt kostvanor.
Resultaten redovisas uppdelat efter kön, ålder, utbildning, sysselsättning, socioekonomi, ekonomisk situation samt födelseland.
Och det finns statistiska samband, menar rapportförfattarna: ju lägre utbildning och lön, desto större sannolikhet att du är rökare.
Rökare och låg utbildning
Bland högutbildade är rökarna betydligt färre än grupper med låg utbildningsnivå.
Det finns också ett könsmönster: kvinnor röker mer än män, som å andra sidan snusar mer.
Förra året snusade 19 procent av männen, medan endast 4 procent av kvinnorna är snusare.
Totalt sett är fler män än kvinnor tobaksanvändare.
Mätt över tid märks dock en minskning i användningen av tobak.
Fler spelar på Gotland
Ett annat område där Gotland utmärker sig i folkhälsoenkäten är spelvanorna. 11 procent av Gotlands män uppger att de spelar regelbundet om pengar, så regelbundet att spelvanorna är att betrakta som riskabla. Motsvarande siffra för män generellt i landet är 6 procent. Bland öns kvinnor är det 9 procent vilket ligger kring riksgenomsnittets 10 procent.
Fler kvinnor med fetma
Så ett tredje utmärkande drag hos Gotland: fetma.
Gotland har det största antalet kvinnor i landet med fetma, jämfört med övriga län: 18 procent av kvinnor i åldern 16-84 år har fetma. Riksgenomsnittet ligger på 12 procent.
Bland männen ligger det också högt, men näst efter Norrbotten: 14 procent av de gotländska männen har fetma, medan riksgenomsnittet ligger på 11 procent.