"Gotländska industrinäringen hotad"

Tusentals Metall-medlemmar har varslats under de senaste veckorna, men mitt i den stora krisen har Metall ett särskilt öga på Gotland.Här är hela industrinäringen är hotad, menar Metall. Nu kräver de att regeringen ska utse en samordnare som bara arbetar med Gotlands industri.

Vinstgrafik. Leif Ohlsson som är förste vice ordförande för Metall tittar på grafiken över hur vinsten fördelas mellan Nimbus fabriker. Grafiken har gjorts av anställda på Visbyfabriken och den visar att mer än halva vinsten kommer från Visby. Foto: ROLF JÖNSSON

Vinstgrafik. Leif Ohlsson som är förste vice ordförande för Metall tittar på grafiken över hur vinsten fördelas mellan Nimbus fabriker. Grafiken har gjorts av anställda på Visbyfabriken och den visar att mer än halva vinsten kommer från Visby. Foto: ROLF JÖNSSON

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2008-10-03 04:00
- Bara sedan i måndags har flera tusen metallare varslats i Sverige och det är en katastrof för bilindustrin, men jämförelsevis är det lika illa här på Gotland. Vi ser mycket allvarligt på läget.
Det säger Leif Ohlsson som är 1:e vice förbundsordförande för IF Metall.
I går besökte han Nimbus Visbyfabrik och i samband med detta besök lovade han att Metall nästa vecka ska gå till näringsdepartementet med en begäran om att regeringen ska tillsätta en samordnare som ska slå vakt om industrins framtid på Gotland. En sådan samordnare har Metall talat om sedan i somras, men nu kommer hoten mot den gotländska industrin från flera håll och nu tänker man skrida till verket.
- En samordnare löser inte problematiken, men en sådan person kan arbeta på regeringens uppdrag för att behålla industrisysselsättningen på Gotland, fortsätter Leif Ohlsson.

Det är bråttom
Samordnaren bör vara en person som kan industrisektorn och har gott om kontakter där. Modellen har tillämpats på andra håll, exempelvis i Norrköping och Gislaved. Och det är bråttom, betonar Leif Ohlsson:
-  När vi pratar med företagsledare så säger de flesta att nya jobb inte i första hand kan skapas genom att man flyttar hit någon ny näring, utan genom att man bygger vidare på industri som redan finns här. Därför finns det desto större anledning att stoppa upp den nedåtgående trenden inom industrisektorn.

Löntagarkonsult
Fackförbunden på Nimbus har krävt att en löntagarkonsult ska se över företagets beräkningar när man kommit fram till att produktionen ska flyttas från Visbyfabriken.
Löntagarkonsulten kommer att börja arbeta i dag. De fackliga företrädarna har inga större förhoppningar om att resultatet av hans beräkningar kommer att ändra på Nimbus beslut, men det är ändå viktigt att slå fast för framtiden att det inte var produktiviteten i Visby som var dålig.
- Det är ju Visby som är gödkalven för Nimbus. Det är här de har tjänat pengar. Det är obegripligt att de tar bort Visbyfabriken, säger Metalls ombudsman Mikael Nilsson.
I samband med Leif Ohlssons Gotlandsbesök betonade också att också kommunen har ett stort ansvar i dagsläget.
Gotlands kommun står inför ett vägval.
Just nu står det och väger om ön kommer att fortsätta ha ett allsidigt näringsliv.
- Vi har haft sittningar med kommunledningen och en del av diskussionerna handlar om Nimbus lokaler. Det är väldigt viktigt att den lever vidare som en industrifastighet, säger Mikael Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om