GotlĂ€ndsk gröda i finrummet – odlaren ser ljus framtid

Gotland har nu tvĂ„ livsmedel skyddade av EU:s kvalitetssystem för skyddade beteckningar. Det senaste tillskottet Ă€r Gotlandslinsen. ”Hoppas det hĂ€r kan öppna dörrar”, sĂ€ger Frida Thomsson, som odlar och sĂ€ljer baljvĂ€xten.

Frida Thomsson odlar och sÀljer Gotlandslins, bland annat genom sin gÄrdsbutik Ekofrida.

Frida Thomsson odlar och sÀljer Gotlandslins, bland annat genom sin gÄrdsbutik Ekofrida.

Foto: Emil Lundberg

Gotland2024-03-06 20:05

I början av veckan fanns det 21 produkter frÄn Sverige med skyddad ursprungsbeteckning inom EU. Nu Àr de 22, efter att Gotlandslinsen fÄtt den ÄtrÄvÀrda certifieringen som det andra gotlÀndska livsmedlet efter GutefÄr, som sÀkrade certifieringen redan 2016.

Den skyddade beteckningen innebÀr att för att en produkt ska fÄ kallas för Gotlandslins mÄste den odlas pÄ Gotland, FÄrö eller intilliggande smÄöar utom Stora och Lilla Karlsö.

– Det Ă€r vĂ€ldigt roligt det hĂ€r. Det blir en helt ny klass pĂ„ linsen. Vi som odlar har alltid trott pĂ„ och gillat den, men nu blir det en mĂ€rkning pĂ„ den som vi verkligen kan anvĂ€nda oss av. Det skapar en exklusivitet som öppnar för framtidsplaner, sĂ€ger Frida Thomsson, som odlar Gotlandslins i NĂ€r. 

undefined
Gotlandslinsen har en nötig smak med en balans mellan sötma och beska.

SĂ„ sent som 2016 vĂ€cktes Gotlandslinsen ur en törnrosasömn som pĂ„gĂ„tt sedan början av 1900-talet. Under 1800-talet finns dokumentation som vittnar om att baljvĂ€xten odlades brett pĂ„ Gotland vid tidpunkten. Genom ett försöksprojekt av Jörgen Thomsson och Mari HĂ„kansson vid MickelgĂ„rds i NĂ€r togs produktionen av Gotlandslins upp igen. 

Idag odlas omkring 30 hektar vilket ger omkring 30 ton linser nĂ€r det Ă€r rensat och klart. Tre olika odlare finns i dag pĂ„ ön och produkten sĂ€ljs genom företaget Nordisk rĂ„vara. Frida Thomsson hoppas att mĂ€rkningen ska öka kĂ€nnedomen om livsmedlet. 

– Kapaciteten finns att odla mycket mer och det finns odlare. Det som ska till Ă€r att försĂ€ljningen behöver komma i gĂ„ng. Öka kunskapen om att det finns en Gotlandslins, helt enkelt, sĂ€ger hon.

undefined
Gotlandslins.

I och med att skyddet gÀller i hela EU sÄ finns möjligheter att kika mot en större marknad, tror Frida Thomsson.

Blir Gotlandslins i Sverige en motsvarighet till Champagne i Frankrike pÄ sikt, tror du?

– Ja men varför inte. Det Ă€r ju en unik mĂ€rkning som sĂ€kerstĂ€ller ursprunget.

2016 var ocksĂ„ Ă„ret dĂ„ kött frĂ„n GutefĂ„r eller "hĂ„nnlambet" fick samma EU-mĂ€rkning. Björn Hjernquist, ordförande i GutefĂ„rakademin, berĂ€ttar att man har gĂ„tt frĂ„n mellan tvĂ„ till tre uppfödare av rasen Ă„r 2016, till att de i dag Ă€r ett tiotal.

– Syftet med att fĂ„ certifieringen var att uppmĂ€rksamma rasen. Det lyckades vi verkligen med. NĂ€stan som över en natt 2016 kĂ€ndes det som att alla började prata om "hĂ„nnlamb". SĂ„ vi har fĂ„tt och fĂ„r Ă€nnu en vĂ€ldigt stor uppmĂ€rksamhet kring detta. Vilket varit vĂ€ldigt kul, sĂ€ger han.

undefined
GutefÄr. I bakgrunden syns Björn Hjernquist.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!