I början av veckan fanns det 21 produkter frÄn Sverige med skyddad ursprungsbeteckning inom EU. Nu Àr de 22, efter att Gotlandslinsen fÄtt den ÄtrÄvÀrda certifieringen som det andra gotlÀndska livsmedlet efter GutefÄr, som sÀkrade certifieringen redan 2016.
Den skyddade beteckningen innebÀr att för att en produkt ska fÄ kallas för Gotlandslins mÄste den odlas pÄ Gotland, FÄrö eller intilliggande smÄöar utom Stora och Lilla Karlsö.
â Det Ă€r vĂ€ldigt roligt det hĂ€r. Det blir en helt ny klass pĂ„ linsen. Vi som odlar har alltid trott pĂ„ och gillat den, men nu blir det en mĂ€rkning pĂ„ den som vi verkligen kan anvĂ€nda oss av. Det skapar en exklusivitet som öppnar för framtidsplaner, sĂ€ger Frida Thomsson, som odlar Gotlandslins i NĂ€r.
SÄ sent som 2016 vÀcktes Gotlandslinsen ur en törnrosasömn som pÄgÄtt sedan början av 1900-talet. Under 1800-talet finns dokumentation som vittnar om att baljvÀxten odlades brett pÄ Gotland vid tidpunkten. Genom ett försöksprojekt av Jörgen Thomsson och Mari HÄkansson vid MickelgÄrds i NÀr togs produktionen av Gotlandslins upp igen.
Idag odlas omkring 30 hektar vilket ger omkring 30 ton linser nÀr det Àr rensat och klart. Tre olika odlare finns i dag pÄ ön och produkten sÀljs genom företaget Nordisk rÄvara. Frida Thomsson hoppas att mÀrkningen ska öka kÀnnedomen om livsmedlet.
â Kapaciteten finns att odla mycket mer och det finns odlare. Det som ska till Ă€r att försĂ€ljningen behöver komma i gĂ„ng. Ăka kunskapen om att det finns en Gotlandslins, helt enkelt, sĂ€ger hon.
I och med att skyddet gÀller i hela EU sÄ finns möjligheter att kika mot en större marknad, tror Frida Thomsson.
Blir Gotlandslins i Sverige en motsvarighet till Champagne i Frankrike pÄ sikt, tror du?
â Ja men varför inte. Det Ă€r ju en unik mĂ€rkning som sĂ€kerstĂ€ller ursprunget.
2016 var ocksÄ Äret dÄ kött frÄn GutefÄr eller "hÄnnlambet" fick samma EU-mÀrkning. Björn Hjernquist, ordförande i GutefÄrakademin, berÀttar att man har gÄtt frÄn mellan tvÄ till tre uppfödare av rasen Är 2016, till att de i dag Àr ett tiotal.
â Syftet med att fĂ„ certifieringen var att uppmĂ€rksamma rasen. Det lyckades vi verkligen med. NĂ€stan som över en natt 2016 kĂ€ndes det som att alla började prata om "hĂ„nnlamb". SĂ„ vi har fĂ„tt och fĂ„r Ă€nnu en vĂ€ldigt stor uppmĂ€rksamhet kring detta. Vilket varit vĂ€ldigt kul, sĂ€ger han.