Gotländska elever till final i två mat-tävlingar
Elever vid restaurangprogrammet på Elfrida Andréegymnasiet fortsätter att hålla sig väl framme när det handlar om att tävla i mat.Nu har en av eleverna, Torbjörn Carlsson, kvalificerat sig till finalen i mattävlingen Milda-stipendiaten. Han är en av åtta från hela landet som tävlar nu på torsdag i Helsingborg.Samtidigt har ett tremannalag från Gotland blivit ett av de åtta (ursprungligen 75 lag), som är i final i Globen den 20 maj i mattävlingen Matkristallen.
Förra året så kom det gotländska laget i Matkristallen tvåa och häromåret så var det en elev som lyckades bli tvåa i tävlingen Milda-stipendiaten, som alltså är en individuell tävling och där omkring ett 80-tal hade sänt in tävlingsbidrag.
Att tävla individuellt är givetvis tuffare än att vara i ett lag och Torbjörn Carlsson som skall i elden redan nu på torsdag såg djupt koncentrerad ut när han försökte tänkta ut hur han ska göra på tävlingen. Förutsättningarna för honom är att han under tävlingen har tre timmar på sig. Givet är att alla finalister ska laga till en rätt av två gösar som ska räcka till åtta personer. Därtill ska de använda ett antal ingredienser som de får veta om först vid tävlingen.
Gös för 8 personer
- Jag håller på och provat ur olika ingredienser. Det enda jag vet om är gösarna. sedan kan det bli ett bord fyllt av en massa ingredienser och att vissa av dem måste finnas med, till exempel fiskfond, säger Torbjörn Carlsson. Han är övertygad om, precis som läraren Tina Oldenburg, att det är grönsaker man ska satsa på. Det måste vara det som är i tiden. Feta såser är exempelvis helt ute.
Skulle det gå så bra så att det blir en seger, ja då väntar resecheckar på sammanlagt tiotusen kronor. Två andrapristagare får checkar på tretusen vardera. Det är tjugonde året som den här tävlingen genomförs och juryn innehåller bl a välkända namn som Kurt Weid och Niklas Ekstedt (efterträdare till Mat-Tina Nordström på teve).
Som tävlingsbidrag för att komma till final hade Torbjörn Carlsson gjort en rätt bestående av lamm, aprikoser och svamp. Det blev en vårrulle fylld med svampstuvning, en gelé på aprikoser och en vitlökssky. Sedan brynte han lammet i stekpanna och därefter fick köttet lågtemperaturstekas i ugn.
Rökta spjäll och rimmad torsk
När det gäller den andra tävlingen, Matkristallen, så tävlar man där i tremannalag. Caroline Gardell, Rickard Olofsson och Kristoffer Forsgren lyckades ta sig till finalen som avgörs i Globen den 20 maj. Under två timmar ska de laga en lunchrätt där kostnaden per portion får vara högst 15 kronor och en à la carte-rätt, där portionspriset får vara högst 40 kronor.
I går provlagades maten och GA fick smaka på lunchrätten bestående av rökta revbensspjäll med marinerade grönsaker och en chilisås.
Jag kan inte annat säga än att det smakade alldeles utmärkt. Samarbetet verkade också fungera bra inom laget. Som à la carterätt har laget valt att göra en rimmad torsk med rotfruktsmuffins, jordärtskockspuré och till detta en rödvins- balsamicosås.
Vattnas det i munnen? Det är bara att hoppas för lagets skull att det gör det också hos den namnkunniga juryn där välkände Gert Klötsche finns med.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!