Region Gotland har en uttalad målsättning på att en del av den mat som serveras i skolorna ska vara närproducerad.
I dag är bland annat mjölk, ägg, grädde, köttfärs, morötter och potatis från Gotland.
Men både potatisen från Stora Tollby i Fole och morötterna från Skags i Östergarn, korsar ön två gånger, innan de kommer tillbaka för att serveras i skolmatsalarna.
Anledningen är enkel - det finns inget ställe att lagra potatisen och morötterna på Gotland, skriver GA.
Grönsakshallen Sorunda är de som levererar potatisen och morötterna. De försökte i början undvika att köra allt över Östersjön.
Då fick ett gotländskt företag i uppdrag att lägga på potatis och morätter. Men de hamnade i toppen på burarna och därmed krossades mycket som låg under.
– Vi förstod ju från början att det är helt ointressant att flytta en vara för många gånger, av flera skäl – inte minst miljömässiga, säger Nina Westerlind, verksamhetschef på Grönsakshallen Sorunda, till GA.
Birgitta Melander, i Södervärnskolans kök, tycker att allt borde stanna kvar på Gotland och att någon borde satsa på en uppsamlingslokal.
– Jag tycker att vi ska använda det som finns på Gotland, jag har kämpat jättemycket för det. Men det finns ingen uppsamlingslokal på Gotland. Tänk om man satsade på det, vad mycket pengar man skulle spara, säger Birgitta Melander, till GA.
>> Läs mer i Gotlands Allehandas e-tidning.