Företaget grundades den 1 oktober och nu är i stort sett alla tillstånd från myndigheterna klara. Förutom att testa nya recept arbetas det just nu för fullt för att bygga klart bryggeriet.
– Vi experimenterar med lite olika smaker och blandningar, med malt från olika leverantörer för att få fram riktigt bra recept. Vi har ambitionen att ta fram några gamla gotländska produkter, säger Niklas Gustafsson, som grundat bryggeriet tillsammans med Jonny Warg.
Gotlänningarna bryggde inte bara dricke förr utan även öl, även om det kanske inte är lika välkänt.
– Eftersom ölen fanns på Systembolaget, men inte dricke, så började folk att mer brygga dricke hemma och strunta i ölen för den fanns ju i alla fall, säger Niklas Gustafsson.
Modernare metoder
Just nu görs flera experiment för att få fram gamla recept som funkar med de modernare metoder som används i dag.
– Man kan inte göra som förr. Man använde exempelvis träfat och det tycker miljö- och hälsa är så praktiskt.
Det var främst rökt malt som användes när gotlänningarna bryggde öl förr, vilket främst används i tyska ölsorter. Rökt malt används även till dricke och ger ofta en säregen rökig ton.
– Det är antagligen från Tyskland vi fått de här idéerna och recepten till den gotländska ölen. Gotland var ju väldigt tyskt under en period.
Så långt som möjligt används också gotländska råvaror till bryggningen. Kornet odlas och mältas på Gotland och även en del av humlen kommer att vara gotländsk. Dels ska bryggeriet odla humle, dels ska Stafva gård odla.
– Huvudingrediensen i öl är vatten och vattnet i Barlingbo är mycket bra. Det gotländska vattnet är mycket bra för att brygga mörkt öl eftersom det ger en robust smak. För ljusa ölsorter kan man behöva avhärda vattnet, förklarar Niklas Gustafsson.
Främst starköl
Planen är att tre eller fyra produkter ska finnas i handeln i mars, om allt går som det ska. Två eller tre starköl och en eller två folköl är tanken.
– Vi har gjort två starköl och en är riktigt bra. Den är vi riktigt stolta över.
Niklas Gustafsson berättar att de även fått förfrågningar att tillverka både lättöl och alkoholfri öl, men det i så fall ligger längre fram i tiden.
– Vi håller även på med cider, men vi vet inte hur det blir med det.
Nya delägare
Nu söker Niklas Gustafsson och Jonny Warg nya delägare till byggeriet. Målsättningen är att minst tio delägare till ska ansluta sig.
– Det handlar inte om tio storägare utan vi vill ha mindre delägare så vi kan hantera saker tillsammans, att alla kan vara med i testpanelen och att vi kan få ett bra utbyte tillsammans.
En post kostar 10 000 kronor och det är möjligt att köpa fler. Ägarna hoppas få in mellan 150 000 och 200 000 kronor.
– Vi behöver bygga ett lager på Stafva, en del av tillskottskapitalet ska gå till det.
Hittills har responsen varit god och Niklas Gustafsson tror inte att det blir svårt att hitta intressenter.
Grundarna kommer själva att sköta produktionen till en början. När volymerna ökar tror Niklas Gustafsson att bryggeriet kommer att behöva anställa en person på heltid och eventuellt en på halvtid.