Gotländsk mat till pråm i Stockholm

-Mot Stockholm via Munkebos! ropade stinsen Staffan Beijer när han vinkade iväg tåget i Dalhem. Och färden gick sedan vidare via gotlandsfärjan mot slutmålet, en pråm vid Hornstull. En hel pråm med gotländsk mat som kommer att visas upp under kommande helg.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2007-08-22 04:00
Förutom våra gotländska delikatesser byggs också en av öns berömda sandstränder upp ombord. Dessutom dyker det upp raukar här och där.Ostar, korvar, grönsaker, kryddor, bröd, kött, vin, rom och mycket annat kommer att finnas på pråmen. Och allt kommer från Gotland.Det blir också gotländsk besättning.-Pråmen har Lasse Ljung i Valleviken ordnat till oss, sade ledaren för gotlandsgänget Patrik von Corswant när han på tisdagen drog igång hela tillställningen genom att starta med att åka Dalhemståget.-Förr tog bönder och matproducenter tåget till "stan" för att sälja, sade Patrik von Corswant. -Vi tog tåget i gammeldags stil och kommer att visa upp oss i huvudstaden.Matdiskussion
Anslutningstrafik gick i går i form
av gotlandsfärjan. Utställningspråmen
kommer att ligga vid Hornstulls strand.Under lördagen deltar även landshövding Marianne Samuelsson och kommunstyrelsens ordförande Eva Nypelius. De deltar bland annat i en matdiskussion.Gotlandsgänget med varor ska delta i första upplagan av Nordens största matmässa med namnen Smaklust. På mässan kommer besökarna att få en genomgång av vad Sverige kan ge i form av mat och mathantverk. Pråmen med gotlandsgott är en av många mässhändelser.Två grupper från Donnergymnasiet deltar i Smaklust.-Vi brukar försöka hänga på för att se hur sånt här går till. Det är en del av utbildningen, sade Anki Schandl. Eleverna går tredje året på dels hotell- och restaurangprogrammet och dels på livsmedelsprogrammet.-Vi ska, förutom att medverka ivår egen monter för skolan, också hjälpa till hos gotländska företagare i deras montrar, sade Oskar Hyllman. -Jag ska vara i Lövstamontern.Max Adsjö och Rickard Gustafsson assisterar hos Gute vingård, Tobias Borgström hos Krusmyntagården och Lars-Ove Sahlsten hos Eskelunds bröd. -I morgon ska jag hjälpa till att fixa den gotländska stranden ombord på pråmen, sade Tobias Borgström. I elegant kubb och rutig kavaj for gotländske projektledaren för Smaklust Peter Daun runt och pratade med tågresenärerna i Dalhem. Och detta var bara början på det stora matäventyret som slutar på söndag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om