Gotländsk läkarprofil går snart i pension

Sven Montelius, 64, lämnar vid årsskiftet sin roll som smittskyddsläkare. Senare under nästa år går han i pension.

Sven Montelius tackar snart för sig och lämnar sin roll som smittskyddsläkare.

Sven Montelius tackar snart för sig och lämnar sin roll som smittskyddsläkare.

Foto: Tommy Söderlund/Arkiv

Gotland2019-11-23 08:12

Sven Montelius, 64 år, är en av de gotländska läkarna som oftast intervjuats av medierna. Han har i sin roll som smittskyddsläkare berättat för gotlänningarna om flera olika sjukdomar som drabbat Gotland. Vid årsskiftet kommer han att lämna sin tjänst - efter åtta år som smittskyddsläkare. 

– Det har varit väldigt roligt på många vis. Ett sådant här jobb blir aldrig långtråkigt, det är alltid nya saker på gång, säger Sven Montelius. 

Han är uppväxt på Gotland och  har arbetat som läkare i 40 år. I 24 år arbetade han i Sörmland och under de senaste 16 åren har han arbetat på ön. 

– 2003 såg jag en annons i Läkartidningen där det stod "Kan du motstå att arbeta på Gotland?". Då kände jag att jag inte längre kunde motstå det och flyttade till ön. Det har varit väldigt bra år.

Samtidigt som han varit smittskyddsläkare har han haft kvar en halvtidstjänst på infektionsavdelningen på Visby lasarett. Sven Montelius kommer att arbeta kvar på avdelningen fram till 31 mars nästa år. 

– Sedan är jag väl öppen för att kunna fortsätta jobba om de har behov av mig som timanställd, säger Sven Montelius.

Hur är arbetssituationen för er på lasarettet? 

– Jag har väl ingen överblick för hur det är generellt. Men jag ser hur det är på infektionsavdelningen. Vi har hela tiden vuxit med fler patienter och ett större tryck på mottagningarna. Det har under de senaste åren varit svårare att hinna med allt som ligger i vårt uppdrag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om