Gotländsk kokbok på tre språk

Lagom till Primörpremiären utkommer en kokbok med gotländska råvaror som tema. I den bjuds på allt från rökt flundra till ett traditionellt kaffekalas.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2010-04-17 04:00
I "Smak av Gotland" presenteras en rad gotländska odlare. Marita Jonsson porträtterar Lauri Pappinen (Gutevin), familjen Nordin som driver fiskrökeriet i Sysne, odlarna Göran och Margareta Hoas i Västerhejde, Laban Bergström på Faludden, Inger och Patrik von Corswant vid Stafva gård i Barlingbo, och familjen Widegren i Atlingbo.
- Vi lyfter fram gotländska råvaror producerade på ett ekologiskt sätt, säger Marita Jonsson.
Efter att ha inspirerats av texterna kan man börja i köket. För recepten svarar Laila Lövkvist och Fredrik Malmstedt som driver restaurangen 50 kvadrat i Visby.
- Vi försöker följa årstiderna, från sparrisen på våren till rödbetorna på hösten, berättar Laila Lövkvist.
Hälften av recepten är vanlig matlagning, men det finns andra recept som är lite mer komplicerade.
- Har man en stektermometer och följer receptet så ska det inte vara några problem, säger Laila Lövkvist.
Laila Lövkvist och Fredrik Malmstedt har bland annat lagat till rökt flundra och torsk, gjort saffranspannkaka och gotländsk äppelkaka.
- Vi har gjort om en del traditionell husmanskost, säger Laila Lövkvist.

Användbara recept
I boken finns även alla recept man behöver för att duka upp ett traditionellt gotländskt kaffekalas.
För bilderna svarar fotografen Bruno Ehrs.
- Bruno är jätteduktig. Han såg saker som vi inte tänkte på, så det var inte alltid han godtog våra uppläggningar, berättar Laila Lövkvist.
Initiativet till kokboken kommer från landshövding Cecilia Schelin Seidegård, som gav Hushållningssällskapet i uppdrag att hålla i trådarna. Sällskapet kontaktade Marita Jonsson, Laila Lövkvist och Fredrik Malmstedt, och fick Ica Bokförlag intresserat av projektet. Nästa månad ger förlaget ut boken i upplagor på svenska, tyska och engelska.
"Smak av Gotland" är Marita Jonssons tredje kokbok. 2002 gav hon ut "Klara, färdiga, ät" och året därpå kom "Långsam mat" som hon gjorde tillsammans med Lena Katarina Swanberg.
Den nya kokboken kommer att presenteras i samband med Primörpremiären, som arrangeras 21- 24 maj.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om