Gotländsk arkivforskare får fin estnisk utmärkelse

Gotlänningen Mickael Lundgren har tilldelats den estniska orden Marjamaakorset (Mariakorset) av femte klassen. Det är Estlands president Arnold Rüütel, som har beslutat om utmärkelsen och Mickael Lundgren får den för sitt arbete med att ta fram ett register över estniska flyktingar som kom till Gotland 1939-1957.

Gotland2005-02-16 05:59
? Jag har hållit på sedan 1998-99. Men jag har lika mycket kvar av material som ska tas fram. Det finns på Riksarkivet. Men antalet personer är klart och alla dokument är fotograferade.
Det säger Mickael Lundgren som naturligtvis är mycket stolt över den fina utmärkelsen. För att uppmärksamma att en gotlänning fått en orden, den första för övrigt utdelad till någon på ön som ägnar sig åt arkivarbete, så hade Landsarkivet i går kallat till en presskonferens. Där deltog även den estniske konsuln på Gotland Veljo Pärli.

Från medeltiden
? Men än så länge har Mickael bara fått papperet om utmärkelsen. Själva orden, när den kommer, brukar då delas ut av ambassadören, säger Veljo Pärli. Han berättar också att utmärkelsen har sitt namn från den tid då tyska orden fanns i Baltikum, alltså under medeltiden och fram till 1561. Marjamaakorset kommer av tyska Marienland, som Estland då kallades för och det i sin tur betyder Marialand.
Att det är en orden av femte klassen förklarar Veljo Pärli med att det finns en klassindelning som talar om vad personer som har fått utmärkelsen sysslar med och inom vilket område.
Den första versionen av sitt stora flyktingregister (över 6 000 ester kom till Gotland) överlämnade Mickael Lundgren till Estland 2003. Men han hade redan tidigare upprättat ett register som finns med i Bengt-Göran Holmerts bok ?Gotland under beredskapsåren 1939-1945?, som kom ut 1999.
Det som nu är av stort intresse är att Mikael Lundgren förutom namn, årtal och andra uppgifter i tidigare register har kompletterat med en mängd dokument som bland annat innehåller gripande människoöden. Allt arbete gör han på ideell basis.
? Jag ägnar minst en timma varje dag åt det här. Det är en hobby. Precis som när en del spelar fotboll eller samlar frimärken, säger Mickael Lundgren.

Andra på hundra år
? Det här är andra gången på 100 år som någon som arbetar med arkivfrågor på Gotland har fått en fin utmärkelse. Den förste som fick det var Landsarkivets förste chef, Oscar Vilhelm Wennersten. Han fick också en orden. Det var han som grävde ut Valdemarsgravarna och när det pågick kom tyske kaijsern Vilhelm hit på besök. han gick ner i gropen till Wennersten och överlämnade preussiska statsorden med blått band, berättar Landsarkivets nuvarande chef, Tryggve Siltberg.
? Sedan var Wennersten ute på landsbygden och hade på sig sin orden. han väntade sig som vanligt att få sup och kringla, men fick inte det, När han frågade varför blev svaret att man trodde han hade gått med i nykterhetsförbundet Blå Bandet. så förmäler historien, säger Tryggve Siltberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om