Gotlandshems brakförlust efter tuffa förhandlingen

Gotlandshems hyror höjs med 1,95 procent. Det är betydligt lägre än vad Gotlandshem begärt och i pengar handlar det om ett bortfall av hyresintäkter på drygt 12 miljoner kronor.

Joakim Martell

Joakim Martell

Foto: Åsa Sveds

Gotland2022-02-17 06:05

– Vi kommer att behöva avyttra för att hantera det här, säger Joakim Martell som är vd för Gotlandshem.

Gotlandshem begärde som mest 5,3 procents hyreshöjning medan hyresgästföreningen stannade vid 0,7 procent. Parterna stod så långt ifrån varandra att de fick begära medling och senare lämnades ärendet över till Hyresmarknadskommittén som avgjorde. Höjningen av hyrorna blev 1,95 procent från och med 2022, 3,15 procent mindre än Gotlandshem begärt.

För Gotlandshem innebär det ett inkomstbortfall på många miljoner kronor.

– Om vi fått igenom en hyreshöjning på 5,3 procent hade det ökat intäkterna med 19 miljoner kronor. Nu blev det 1,95 procents höjning vilket motsvarar 7 miljoner.  Det innebär ett tapp på 12 miljoner kronor, säger Joakim Martell.

Bolaget måste nu få fram kapital genom att sälja fastigheter om de ska klara uppdraget att bygga enligt planen. Underhållet som man planerat sedan tidigare, kommer dock att stå fast. 

– Det är tack vare försäljningen av Bogen och Stäven som vi har kapital för att påbörja renoveringarna. Men långsiktigt kan det här få stora konsekvenser.

Gotlandshem måste nu hitta lösningar för att skaffa inkomster på annat sätt.

– Våra intäkter kommer i första hand från hyror. Sedan kan vi sälja en del av beståndet för att få in kapital, säger Joakim Martell. 

Vilka fastigheter som kan säljas är oklart.

– Vi har ingen färdig plan utan har bara definierat ett behov av en viss mängd pengar. 

Gotlandshem har en begränsning när det gäller vad de får avyttra.

– Vi får inte sälja fastigheterna i innerstan. Det är länsstyrelsen och Boverket som varnat för risken att avfolka innerstan om fastigheter säljs till sommarboende eller används till uthyrningsverksamhet.

En lösning är att sälja fastigheter som kan ombildas till bostadsrätter. 

– Om vi bygger 200 hyresrätter i ett område, kan vi till exempel bygga ytterligare 100 bostäder men sälja dessa som bostadsrätter. Då blir varje bostad billigare att bygga samtidigt som vi kan sälja de 100 bostadsrätterna. Vi täljer inte guld men det kan hjälpa lite, säger han.

Ett annat sätt att få ner driftskostnaderna är att låta hyresgästerna bilda bo-kooperativ som sköter driften. 

– Vi har ett sådant på kakelugnsmakaren. Där hyr de boende av oss men tar ett större ansvar för driften och kan hålla nere hyran, säger Joakim Martell. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!