Som GA berättade i går krävs det flera års kötid för att få en lägenhet i Visby. Den orimligt långa väntan rimmar illa med målet att öka öns befolkning till 65 000 personer. Särskilt svårt att ta sig in på bostadsmarknaden har ungdomar, stora barnfamiljer och personer som flyttar hit från fastlandet, konstaterar Region Gotland i den senaste analysen av öns bostadsmarknad.
I samma utredning noteras även att gotländska ungdomar bor kvar hos föräldrarna ovanligt länge. Bland 21-åringarna bor 58 procent av flickorna och 72 procent av pojkarna kvar hemma.
Särskild kö
Mot den bakgrunden inrättade Gotlandshem förra året en särskild kö för ungdomar. Bolaget har även ett uppdrag att underlätta för övriga, och det genom att sätta fart på nybyggnationen av hyresrätter.
- Eftersom det är hårt tryck på lägenheter i Visby vill vi få spaden i jorden redan i år, säger Gotlandshems styrelseordförande Hans Klintbom.
Enklast är det att fortsätta bygga på Galgberget, där Gotlandshem förra året färdigställde 45 lägenheter i kvarteret Sjöliljan. Nu handlar det om att bygga ett 30-tal lägenheter i hus med mer traditionell stil. Tomtmark finns och detaljplanen är klar.
2011 blir ändå ett mellanår för Gotlandshem. Inte en enda lägenhet blir färdig i år, efter det att projektet med tolv lägenheter på Furillen lagts ned. Byggkostnaden skulle bli alldeles för hög.
Hans Klintbom hoppas att byggandet kan ta rejäl fart nästa år. Ett kvarter i anslutning till Visborgsområdet ska då vara detaljplanelagt och byggklart, och ha utrymme för flera lägenheter än de som planeras på Galgberget.
Gotlandshem har satt som mål att i snitt bygga ett 40-tal nya lägenheter per år de kommande åren. Hur många lägenheter som behövs för att få hyresmarknaden i Visby i balans vågar Hans Klintbom inte svara på. Han befarar att marknaden för nyproducerade hyresrätter inte är hur stor som helst. Hyran är för hög.
Vore det bra att återinföra det investeringsbidrag för nybyggnad av hyresbostäder som alliansregeringen tog bort 2007?
- Nej. Jag tror subventionerna bidrog till att höja byggkostnaderna i Sverige. Nu ligger de 57 procent över EU-genomsnittet, säger Hans Klintbom.
- Se bara hur det är med Rot-avdraget nu. Det driver upp priserna på samma sätt, tillägger han.