På fredagsförmiddagen presenterade försvarsminister Peter Hultqvist (S) den försvarsöverenskommelse som regeringen, M, KD och C enats om. Enligt den ska försvarsanslagen höjas med 10,2 miljarder under åren 2016-2020. Man har även kommit överens om att Gotland återigen ska militärises i form av ett mekaniskt kompani med 150 soldater och ett stridsvagnskompani med 80 soldater.
Hans Håkansson är chef för Gotlandsgruppen, och han blev förvånad när han nåddes av nyheten under fredagsmorgonen.
– Det är positivt och överraskande. Det här är ju väldigt omfattande, och till och med mer än det som försvarsministern gick ut med för någon månad sedan. Det måste ses som positivt för Gotland, och positivt för stabiliteten i Östersjön, säger han och fortsätter:
– Jag har tidigare uttryckt mig skeptiskt till det här i och med de stora ekonomiska kostnaderna. Men nu får man ju utgå från att det blir verklighet, så då är jag positivt överraskad.
Det som framförallt är nytt med överenskommelsen är att man planerar att bemanna stridsvagnskompaniet på Gotland.
– Men som jag förstår handlar det inte om heltidstjänster när det gäller det kompaniet. Sammanlagt kommer det dock handla om omkring 200 fasta tjänster på ön skulle jag tro, och det är ju väldigt positivt för ön.
Vad säger du om att det här blir verklighet bara drygt tio år efter att P 18 lades ned?
– På ett sätt är det ju sorgligt. Det råder ju ingen tvekan om att avmilitäriseringen av Gotland var ett misstag. Det är däremot positivt att man nu har kraft och mod att revanschera det beslutet.
Enligt försvarsöverenskommelsen ska en stridsgrupp finnas placerad på Gotland från och med 2018, en tidsplan som Hans Håkansson är något skeptisk till.
– Det låter väldigt optimistiskt. Det krävs en lång process för att få till den infrastruktur som krävs för att ta emot det här, och det är inte speciellt långt till 2018.
Hans Håkansson har tidigare sagt att Tofta är det enda tänkbara alternativet om Gotland ska militäriseras igen, något han står fast vid även i dag.
– Ja, jag är helt övertygad om att det måste byggas på Tofta. Det är den enda platsen som är realistisk och rationell, och det är där verksamheten kommer att bedrivas i huvudsak.