I fjol landade rederiets rörelseresultat på minus 130 miljoner kronor. För de bolag inom koncernen som driver färjetrafik – Destination Gotland och Hansa Destinations – var den gemensamma förlusten nästan 420 miljoner.
Nu har 2023 års resultat redovisats och rörelseresultatet är nu positivt, med 162 miljoner, efter "flera svåra men nödvändiga beslut" enligt bolagets kommuniké.
Detta handlar främst om valet att inte köra till Rostock i år.
– Hansa Destinations var en bra tanke miljömässigt, i stället för att lastbilar ska köra många mil på landsväg. Men kunderna var för långsamma att ställa om, berättar koncernens vd Håkan Johansson under en presentation på onsdagen.
Hansa Destinations alltjämt beskrivs alltså alltjämt som "pausat" – inte nedlagt. Men några planer på att köra igång igen har inte kommunicerats.
Stabiliserade bränslepriser, jämfört med i fjol, påverkar också resultatet. Men även den pågående "renodlingen" av kärnverksamheten.
Under 2023 såldes de sista tankfartygen i flottan, men även HSC Gotlandia I.
– Tidigare var vi även verksamma inom till exempel reparationsvarv och skärgårdstrafiken i Stockholm, säger Håkan Johansson om den förändring som pågår.
Försäljningarna innebär att resultatet efter skatt blev 405 miljoner, eller 162 kronor per aktie.
Resandet gick ner under fjolåret jämfört med året innan, med fem procent i persontrafiken. Koncernen bedriver även besöks- och hotellverksamhet och där såg man en nedgång med sju procent i antalet gästnätter.
Plusresultatet bäddar dock för nya satsningar. "Vi har en god likviditet som stärker vår investeringsförmåga och vår position när vi nu utvärderar investeringar i fartyg och fastigheter, men även nya verksamheter", skriver bolaget i sin kommuniké.
Vad detta kan handla om förblir osagt:
– Det har vi svårt att gå in närmare på nu, säger Håkan Johansson.
Under onsdagens presentation nämndes även den pågående upphandlingen av den statsfinansierade Gotlandstrafiken åren 2027-2035.
Rederiet bekräftade sitt deltagande – det är det hittills enda offentligt kända anbudet – med förhoppningen att få "fortsatt förtroende". Samtidigt förblir man öppen för att driva konkurrerande Gotlandstrafik, om någon annan skulle vinna det statliga avtalet.
Det finns dessutom "fler ben att stå på".
"Även om vårt främsta fokus är att vinna trafiken för kommande koncessionsperiod, så är vi trygga i insikten att vi inte står eller faller på en verksamhet", enligt kommunikén.