Gotlands vägar ska inventeras

Ett 60-tal gamla vägar har inventerats för att utgöra underlag för bevarande och underhåll. I höst startar det fysiska arbetet med att restaurera en av dem: Grötlingbo ringväg.

Gotland2004-07-05 04:00
Sedan 1997 har Mats Broman, vägverket, lett projektet som inleddes med en inventering av gamla vägar med kulturhistoriskt värde.
Nu finns allt material samlat i en imponerande databas som är tillgänglig för alla via Vägverkets hemsida.
<span class='mr'>50­60 vägar</span>
Mellan 50 och 60 vägar, allt från korta vägpartier till längre sträckor, över hela Gotland har dokumenterats som värda att bevara.
Arbetet ingår i Vägverkets miljömål som inte bara handlar om att minska utsläpp och störningar, utan handlar även om att ta större hänsyn till natur- och kulturvärden.
<span class='mr'>Tidskrävande arbete</span>
Att gå igenom alla gamla vägar på Gotland har varit ett stort och tidskrävande arbete. Att dessutom värdera vilka vägar som är kulturhistoriskt värdefulla, har varit en grannlaga uppgift. Det handlar både om vad som tidsmässigt är värdefullt och sträckningen av vägen, hur den är dragen och så vidare.
­Detta har vi haft hjälp med från Riksantikvarieämbetet, berättar Mats Broman.
Från ett teoretiskt arbete med insamlande av fakta har arbetet nu kommit vidare till en mer konkret fas. Att restaurera och ta fram handlingsplaner för de olika vägarna.
Först ut är ringvägen i Grötlingbo där det fysiska arbetet börjar till hösten. I torsdags hölls ett informationsmöte i socknen där 50-60 intresserade sockenbor samlats i bygdegården för att få information om projektet.
Finansieringen av arbetet sker med statliga pengar, öronmärkta till just detta. För innevarande år finns 800000 kronor som ska gå till ringvägen i Grötlingbo.
­Vägverkets ansvar gäller formellt sett bara själva vägen, men det kulturhistoriska värdet ligger ju i helheten, hur det ser ut vid sidan om vägen också, påpekar Mats Broman.
<span class='mr'>Pilotprojekt</span>
Länsstyrelsen i Gotlands län har därför också en del i arbetet, liksom länsmuseet. Berörda markägare är delaktiga i arbetet hur drift och underhåll ska skötas för att bevara vägens värden.
Hur arbetet med de övriga kulturhistoriskt värdefulla vägarna ska fortlöpa är inte klart, medel avsätts år från år och det finns inget färdigt förslag på vilket vägparti som står näst på tur.
­Ringvägen i Grötlingbo blir i mångt och mycket ett pilotprojekt som vi drar lärdom av för det fortsatta arbetet.
Jan-Erik Wessman är den operativt ansvarige vid Vägverket när arbetet startar i höst. Den största delen av arbetet består av att synliggöra övervuxna stenmurar längs vägen.
I Vägverkets miljöarbete ingår även en inventering av alléer längs vägarna, men det är ett helt annat projekt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om